Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, kurumlarının en önemli görevinin; çiftçilerin ekonomik refah düzeyini sürdürülebilir bir hale getirmek olduğunu söyledi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Değerlendirme Toplantısı ‘Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi’nin’ katılımıyla gerçekleştirildi.
Gaziantep’te bir otelde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına; Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, çevre illerin bölge müdürleri ve davetliler katıldı.
Toplantıdan önce basın mensuplarına açıklama yapan Güvendi, Gaziantep’in tarım ve sanayi anlamında kendileri için önemli bir şehir olduğunu belirtti. Güvendi, şunları söyledi:
“Bugün burada Gaziantep Bölge Birliği’miz ve diğer şirketlerimizin temsilcileri ile birlikte bölgemizin faaliyetlerini değerlendirmek üzere bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Gaziantep Bölge Birliği bu bölgede aktif faaliyet gösteriyor. Çiftçilerimizin ayağına hizmet götürme konusunda bütün çalışanlarımız ile birlikte aktif olmaya gayret ediyoruz. Gaziantep önemli bir ilimiz. Gaziantep bizim için önemli bir bölge. Hem tarımsal anlamda hem sanayi anlamında Gaziantep bizim için önemli bir şehir. Tabii biz hem tarım sanayisinde hem de tarımsal üretim konusunda kurum olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin ekonomisine, Gaziantep’in ekonomisine ve Gaziantep’e bağlı diğer illerimizde Kilis’te, Şanlıurfa’da ve Kahramanmaraş’ta elimizden gelen gayreti göstermeye gayret edeceğiz. Bölge çiftçimize sayın Başbakanımızın geçen açıklamalarında da onlarda şahit oldular.”
“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA DAHA FAZLA OLACAĞIZ”
Bundan sonra çiftçilerin yanında daha fazla olacaklarını ifade eden Güvendi, Biz, kooperatif ve üyelerimizle bu hizmetleri yaygınlaştırmaya bakliyat üretiminin artması konusunda gayret etmeye çalışacağız. Ayrıca diğer ürünler konusunda da gerek hayvancılık, gerekse yem bitkileri hususunda gayretlerimiz devam edecek. Kurumumuzun en önemli görevi; çiftçilerimizin ekonomik refah düzeyini sürdürülebilir bir hale getirmek. Yani yaptıkları bu faaliyetten gerek hayvancılık gerekse bitkisel üretim bunları ekonomik gelir getirecek hale getirmek ve sürekli kılmak. Bundan sonra sahada daha fazla olacağız. Çiftçilerimizin yanında daha fazla olacağız. Hem danışmanlık anlamında hem de ekonomik destek anlamında ve bilinçlendirme anlamında aynı zamanda da ürünlerinin pazarda değerinden satılması anlamında gayretlerimizi daha fazla arttıracağız. Bu konuda çiftçilerimizin kooperatiflere daha çok gelmesi, tarım krediye de kendi sahipleri oldukları bu kooperatiflere sahip çıkmasını ve çalışanlarımızın da kendi üyelerinle ilişkilerini daha güçlendirmesini arzu ediyoruz. Bunun takipçisi olacağız” dedi.
Hükümetin vereceği görevi sahada en etkin bir şekilde göstereceklerini vurgulayan Güvendi, “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin fonksiyonlarından birisi; kendi kendine planlayıp yaptığı hususlar diğeri ise hükümetin belirlemiş olduğu politikaların sahada uygulanması ya da sahada yaygınlaştırılması ile ilgili destek vermek. Tabii biz hükümet politikalarına her zaman çiftçimizin bundan iyi faydalanabilmesi için destek vermeye verirken bazen aracılık yapıyoruz. Bazen ise bilinçlendirilmesini, eğitimini, duyurulmasının aracısı oluyoruz. Mesela bunlardan birisi Tarım Sigortalarıdır. Tarım Kredi Kooperatifleri Türkiye’de Tarım Sigortaları’nın poliçe bazında yüzde 50’ye yakın bir oranını yapıyor. Çiftçilerimizin özellikle tarım sigortası desteklerinden faydalanmasını veya bir hasar olduğunda da bunların sigortadan karşılanması hususunda yanlarında yanında duruyor. Diğer destekler konusunda da bize hükümetimiz hangi görevi verirse biz bunu sahada etkin uygulanmasına gayret edeceğiz. Kendi kendimize yapmış olduğumuz diğer tarımsal faaliyetler de yani onların kaliteli girdi temin etmesi kaliteli ürün kullanmalarını sağlıyoruz. Hayvancılıkla uğraşıyorlarsa tesislerini büyütmek istiyorlarsa bunlar da onlara destek olamaya hem bakanlığın verdiği desteklerden faydalanmak hem de tarım kredinin hem bilgi hem de ekonomik desteğinden faydalanmalarını sağlayacağız’’ diye konuştu..