FBI, IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmek isteyen 19 yaşındaki Akhror Saidakhmetov’u, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda uçağa binmek üzereyken yakaladı.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, FBI’ın IŞİD’e katılmak ve ABD’de terör eylemlerinde bulunmak için hazırlık yaptıkları gerekçesiyle 3 kişiyi tutukladığı bildirildi. Açıklamada, terör örgütlerine destek vermekle suçlanan Özbekistan vatandaşı Abdurasul Hasanovich Juraboev ve Abror Habibov ile Kazakistan vatandaşı Akhror Saidakhmetov’un Brooklyn’de yaşadıkları ve bir süredir New York ve Florida’da gözlem altında oldukları kaydedildi.
FBI tarafından yürütülen soruşturmanın ardından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Juraboev (24) ve Saidakhmetov’un (19) Türkiye üzerinden Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmayı planladıkları, Habibov’un (30) ise Saidakhmetov’a mali destek sağladığı ancak ABD’den ayrılma planının bulunmadığı kaydedildi. Saidakhmetov’un dün sabah John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda İstanbul’a giden bir uçağa binmek üzereyken yakalandığı ifade edilirken, Brooklyn’de yakalanan Juraboev’un da İstanbul’a gitmek için gelecek aya bilet almış olduğu belirtildi. Yerel medyada yer alan haberlerde Habibov’un ise Florida’da yakalandığı bildirildi.
Öte yandan Abdurasul Hasanovich Juraboev’in Ağustos ayı içerisinde Özbek dili ile yayın yapan siteler üzerinden IŞİD propagandası yaptığı ifade edildi. Gönderide, terör örgütünün talep etmesi halinde ABD Başkanı Barack Obama’ya bir suikast gerçekleştirebileceğini, New York’ta bulunan Coney Adası’nda da bombalı saldırıda bulunmayı planladığını yazdığı ifade edildi.