Ali Can ZERAY/EDİRNE,() - EDİRNE Valiliği Romanların erken yaşta evliliklerinin önüne geçmek için düğün iznine başvurduklarında nüfus cüzdanlarını da getirmelerini zorunlu kıldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, normal yaşında evlenen Romanlara düğün öncesi hamam ücreti yardımı, gelinlik ve düğün yardımı yapma kararı aldıklarını açıkladı.
Edirne’de, Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallelerde erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için valilik harekete geçti. Vali Dursun Ali Şahin erken yaşta evliliklerinin önüne geçmek için emniyet güçlerini etkin bir şekilde kullanacağını açıklayarak, “Bunun için öncelikle düğünlerde bildirim esas olduğundan jandarma ve emniyete düğün için başvurduklarında evlenecek olan gençlerin nüfus cüzdanlarını beraberinde bildirme zorunluluğu getirilecek. Bu doğrultuda yaşları emniyet ve jandarmada hemen tespit edilebilecek. Eğer 14-15 yaşlarda olduğu veya 16 yaşlarında olup da mahkeme kararı almayanların evlenmeleri ve düğün yapmaları önlenecek. Ancak mahkeme kararı veya 17 yaşını bitirip de anne ve babasının rızası mümkün olduğunda onların evliliklerine müsaade edilecektir.” dedi.
MEVZUATA UYANLAR ÖDÜLLENDİRİLECEK
Yapacakları yardımlarla ilgili bilgi veren Edirne Valisi Dursun Ali Şahin “Romanlarda hamama gitme alışkanlığı son derece fazladır. Bilhassa düğün öncesinde. Düğün öncesi hamam ücretlerinin valiliğimizce ödenmesi, gelinliğin valiliğimizce temini ve hatta geline bir takım giysilerin valiliğimizce temin edileceği hatta kendilerine gıda maddesi dahi verilecek. Ama kesinlikle daha küçük yaşta iken evlenme ile karşı karşıya gelen bu çocuklarımızın bu durumuna bir son verilmesi gerekiyor.” dedi.
Valiliğin yaşında evlenenlerin ödüllendirileceği kararı Romanlar arasında sevinçle karşılandı.
Roman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Menzilahir Mahallesi’nde oturan henüz 17 yaşındayken evlendirilen 21 yaşındaki 1 çocuk annesi Gülşen Yağmur Uçar, “Erken yaşta evlendiğim için pişmanım. Cahillik yaptık. Şu an aklım olsa erken yaşta evlenmezdim. Gençliğimi yaşamadım. Pişmanım.” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI