Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç adına Kazan’da yapılan anıt ve adını taşıyan park Büyükelçi Damir Dzanko’nun da katıldığı bir törenle açıldı.
Açılışa Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko’nun yanısıra Kaymakam Murat Duru, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Belediyeye gelişinde çiçeklerle karşılanan Bosna Hersek Büyükelçisi Damir Dzanko’ya Kazan hakkında bir brifing verildi.
Buradan Atatürk Mahallesinde Belediye tarafından yapılan Aliya İzzetbegoviç Parkına geçildi. Parkı gezen Büyükleçi ve beraberindekiler, iki ülkenin milli marşının çalınması, Belediye Seymen Ekibinin gösterisi ve konuşmaların ardından Aliya İzzetbegoviç Anıtı ve parkın açılışı yapıldı.
Satıkadın Müzesini de gezen Büyükleçi Damir Dzanko burada müze hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Aliya İzzetbegoviç’in 90. doğum yılı anısına düzenlenen anma etkinliği kapsamında bir de Aliya İzzetbegoviç’in hayatını ve mücadelesini konu alan fotoğraf sergisi açıldı. Büyükşehir Aile Yaşam Merkezindeki fotoğraf sergisinde Aliya İzzetbegoviçe ait bazı kıyafetler de sergilendi.
Fotoğraf Sergisi için düzenlenen açılış töreninde konuşan Büyükleçi Damir Dzanko Belediyenin yaptığı bu hizmetle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirterek, "Bugün Kazan’da tam bir Bosna Hersek ve Aliya İzzetbegoviç günü yaşadık. Türkiye ile Bosna Hersek arasında çok ortak nokta var. Ortak kültürümüz, dinimiz, tarihimiz var. Bu sebepten dolayı bugün burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu parkın açılmasıyla rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in hayatı ve mücadelesi hakkında Kazanlı gençler daha fazla bilgi sahibi olacaklardır." dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Gevrek de Aliya İzzetbegoviç’in davasını, mücadelesini, kişiliğini Kazan’da yaşayan gençlere bir şekilde aktarmak gerektiğini düşündükleri için böyle bir anma etkinliği düzenlediklerini belirterek, "Güzel bir etkinlik oldu. Sayın Büyükelçi zaten bizden birisi. Kültürümüzü ananelerimizi bilen yaşayan bizden birisi. Biz zaten Bosna’yı hep öyle gördük, farklı görmedik. Aramızda dostluk kardeşlik bağları da çok eski yıllara dayanıyor. Bosna halkı bağımsızlığı için büyük bedeller ödemiştir. Bunu da en iyi anlayan Türk Milletidir" diye konuştu.