Manisa ve Uşak Elektronik Teknisyenleri Odası tarafından hazırlanan ‘Akıllı ev sistemleri’ Projesi ulusal ajans tarafından kabul edildi. Geleceğin mesleği olarak adlandırılan Akıllı ev sistemleri projesinin maliyeti 41 bin Euro olarak açıklandı.
Manisa Elektronik Teknisyenleri Odası, Uşak Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Odası ve Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi işbirliğiyle “Akıllı Ev Sistemleri” konulu bir Avrupa Birliği projesi hazırlandı. Proje Ulusal Ajans tarafından kabul gördü. Proje kapsamında proje paydaşları 6-13 Eylül 2015’te Portekiz’de inceleme bulunacak. Projenin toplam maliyeti 41 bin Euro.
ARTIK SADECE GEZMEYE GİDİLMİYOR
Yunusemre Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Okul Müdürü Adil Bircan, böyle bir proje içerisinde yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını kaydetti. Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, son yıllarda AB projelerinin büyük bir ivme kazandığına vurgu yaparak, sürekli gelişen bir anlayışla projelerine devam ettiğini söyledi. Eskiden Manisa’dan İzmir’e gitmek sorun iken, bugün İtalya’ya, Portekiz’e gitmenin kolay bir hal aldığını belirten Şengül, “Artık gide gide bu ülkelerin sokaklarını bilen arkadaşlarımız var. Sadece gezmeye gitmiyorlar. Oradaki bilgi ve bilimsel çalışmaları yerinde inceleyip ülkemize getiriyorlar, buradaki çalışmaları oraya götürüyorlar. Böylece ülkeler arası uluslar arası bir iletişim kurulmuş oluyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
GELECEĞİN MESLEĞİ
Türkiye Elektrik Elektronik Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa Elektronik Teknisyenleri Odası Başkanı Mehmet Üzen, Portekiz’de akıllı ev sistemlerini incelemek için projeyi hazırladıklarını söyledi. Proje için Uşak Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Odası’na ortak olduklarını ifade eden Başkan Üzen, “Akıllı ev sistemlerinin teknik anlamda ülkemizde daha iyi yapılabilmesi için incelemede bulunacağız. Teorik anlamda Mesleki Eğitim Merkezi, pratik anlamda projenin devamını biz getireceğiz. Akıllı ev sistemleri geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Bundan dolayı bu projeye önem veriyoruz.” dedi.
Mesleki Eğitim Merkezi’yle sürekli işbirliği içerisinde olduklarını vurgulayan Üzen, daha önce 2 defa UMEM kursları çerçevesinde Görüntü ve Ses Sistemleri mesleğiyle ilgili kurslar açtıklarını söyledi. Bu proje kapsamında 20 kişinin istihdam edildiğini ifade eden Üzen, mesleki kurslara önem verilmesi gerektiğini, aksi takdirde bir ustayı bulmanın dahi zor olacağının altını çizdi.
AR-GE’den sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hilmi Polat ise, AB projelerin Türkiye için büyük bir önem arz ettiğini kaydetti. Türkiye’nin son yıllarda hayata geçirdiği AB projeleriyle atağa geçtiğini belirten Polat, “AB projeleri kurumlarımız açısından baktığımızda büyük bir vizyon getiriyor. Eğitim anlamında Avrupa ülkeleriyle kendimizi mukayese etme imkanım bulduk. Gelişim içinde değişim sloganıyla birleşmesiyle ortaya güzel çalışmalar çıkıyor” dedi.
2014 Manisa’nın 5 proje kazandığını ifade eden Polat, bu sayıya 7 projenin dahil olmasıyla proje sayısının 12’ye çıktığını kaydederek, bu sayıyı artırmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.