Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, okula giden her çocuğun zeka ve yeteneğini geliştirecek ortama ulaşmış olması gerektiğini söyledi.
Tokat Bilim Sanat Merkezi’nde Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, üstün yetenekli öğrencilerle ‘okul başarısı mı, hayat başarısı mı önemli?’ konusu üzerinde söyleşi yaptı. İlk olarak öğrencilere söz veren Şirin, öğrencilerin konuyla ilgili olarak bir birinden farklı ve ilginç yorumlarını dinledi. Öğrencilerin açıklamalarına göre ana fikrin okul başarısı ile hayat başarısını dengeli olarak götürmek, olduğu sonucun ortaya çıktığını ifade eden Şirin, “Bir insanın zeka ve yeteneği ile bir çok başarı elde etmesi söz konusu olabilir. Birçoğu da zeka ve yeteneğini kullanamadan göçüp gider. Ne yazık ki bu zeka ve yetenekler Türkiye’de var olagelmiştir. Çünkü bu ortamı bulduğu zaman hayalini gerçekleştirebilir. Dünyaya gelen her çocuk bir potansiyelle doğar ama gelişir mi gelişmeye bilir mi? Önemli olan bizim gelişmeye yönelik ortam içinde olup olmadığımız. Ama sadece bizimde olmamız yetmez” dedi.
“OKUL BAŞARISI İÇİN ORTAM ÖNEMLİ”
Okula giden her çocuğun zeka ve yeteneğini geliştirecek ortama ulaşmış olması gerektiğinin altını çizen Şirin, “Okul başarısını elde etmek için öncelikle bu ortama kavuşmamız gerekir. Türkiye Cumhuriyet döneminde toparlaya toparlaya bazı başarıla elde etti ama yetmez. Çünkü her kuşakla beraber okul başarısının elde edilmesi gerekir. Her kuşağın kendini gerçekleştireceği ortama kavuşması gerekir. Bu bakamından okul başarısı önemli. Ama bir insan okula gitmeden önce insan olmayı öğrenmeye başlar. Yani okuma yazmayı bilmeden insan olmaya aile içerisinde başlar. Bizim medeniyetimiz insan odaklıdır. Onun için bu dünya fani, yeryüzüne gelen her insan bir sınavdadır” diye konuştu.
Söyleşiye, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdullah Gürbüz, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Sönmez, GOÜ Öğretim Üyeleri, Tokat Bilim Sanat Merkezi Müdürü Aylin Kurt ile BİLSEM öğrencileri katıldı.