Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Derneği (Tuhad-Der) Diyarbakır Şubesi tarafından cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla eylem düzenlendi.
Türkiye’deki cezaevlerinde tutukluların yaşadıkları sorunlara tepki göstermek amacıyla Diyarbakır’da tutuklu yakınları, Tuhad-Der üyeleri ve Demokratik Bölgeler Partisi yöneticileri Koşuyolu Parkı’nda bir araya geldi. Düzenlenen eylemde açıklama yapan Tuhad-Der Diyarbakır Şube Başkanı Derya Us, hasta tutukluların sorunları her geçen gün arttığına dikkat çekerek, çözüm sürecinin cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine hiçbir şekilde olumlu etki oluşturmadığını aktardı. İnsan Hakları Derneği’nin raporunda örnek veren Us, son bir ayda 7 tutuklunun cezaevlerinde öldüğünü söyledi.
Hasta tutukluların sorunlarının devam ettiğini ifade eden Us, "1993 yılında Bahtiyar Aydın’ın ölüm olayına karıştığı iddia edilen müebbet cezası alan ve 20 yıldır cezaevinde bulunan 76 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın bir çok hastalığı bulunmaktadır. Ailesi, Adli Tıp Kurumu’na yaptığı bir çok başvuruya rağmen olumlu bir cevap alamadı. Hasta tutukluların durumu hızla kötüye gidiyor. İnsan yaşamı üzerine pazarlık yapılamaz" dedi.
Us, cezaevinde bulunan tutukluların geçtiğimiz gün başlattıkları dönüşümlü açlık grevinin yarın sona ereceğini ifade etti.
Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.