Organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak için Gazeteci, Yazar Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı, organ nakli olarak hayata tutunmayı başaran hastaların hikayelerini anlatan “Yeni Hayat” adlı belgesel, Samsun’da izleyici ile buluştu.
Sponsorluğunu Medical Park Hastaneler Grubu’nun üstlendiği film, aile içinde bile konuşulmaya cesaret edilmeyen bir tabuya el attı. Henüz 3 yaşındaki Hasan Hüseyin’in, 53’ündeki Mustafa Kemal’in, 14 yaşındaki Elif’in ve bağışlayacağı organ ile kendisini hayata döndürecek kahramanını bekleyen binlerce insanın hikayesi, ilk kez filme çekildi.
Organ nakli sürecini çarpıcı görüntülerle izleyiciye aktaran "Yeni Hayat" belgesel filmi, Samsun’lu izleyicilerle buluştu. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Alkan, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal’ın yanı sıra Yeni Hayat Belgesel Filmi’nin hem yönetmeni hem senaristi Tuluhan Tekelioğlu, Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ile Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin, Medical Park Hastaneler Grubu Genel Koordinatörü Dr. Hikmet Çavuş ve Medical Park Samsun Hastanesi Genel Müdürü Dr. Hakan Özcan katıldı.
“ORGAN BAĞIŞI İLE 6 KİŞİYE HAYAT VEREBİLİRSİNİZ”
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye’de 70 bin hastanın nakil için organ beklediğini ve her yıl 8.500 kişinin organ bulunamadığı için öldüğünü söyledi. Bu hastaların organ naklinden haberdar edebilmesinde Sağlık Bakanlığı’nın yanı sıra hekimler, hastalar, din görevlileri, hasta yakınları ve medyaya da sorumluluk düştüğünü anlattı. Bir böbreğini bağışlayan kişinin geri kalan kısmında herhangi bir sağlık sorunu yaşaması mümkün değildir diyen Demirbaş, “Öldükten sonra organlarınızı bağışlayın. Çünkü bir kişi organlarını bağışlayınca en az altı kişiye hayat olabiliyor” diye konuştu.
“2015 YILINDA HEDEFİMİZ BİN YENİ HAYAT!”
Yeni Hayat belgesel filminin yönetmeni gazeteci yazar Tuluhan Tekelioğlu ise, “Filmi izleyen kişilerin genelde gençlerden oluşması çok anlamlı çünkü onlar bizim geleceğimiz. Umarım bu film sayesinde bir çok kişi organlarını bağışlamaya karar verecektir. 2015 yılında hedefimiz 1000 organ bağışı ile yeni hayat sağlamak” diye konuştu.
ORGANLARINI BAĞIŞLADILAR
Beğeni ile izlenen film sonrasında, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan organ bağış standlarına ilgi büyüktü. Organ bağışı ile ilgili Prof Dr. Alper Demirbaş ve Dr. Levent Yücetin tarafından detaylı bilgi alınan standa, 128 kişi başvurarak organ bağışında bulundular.