İHD Adıyaman Şube Başkanlığı tarafından 16 Mart 1988 yılında yaşanan Halepçe katliamı ile ilgili bir basın açıklaması düzenlendi.
Dernek binasında düzenlenen basın açıklamasını okuyan İHD Adıyaman Şube Başkanı Osman Süzen, “16 Mart 1988 günü Halepçe’de bir katliam yaşandı. Bu gün katliamın 27.yılı. Katliam klasik silahlarla gerçekleşmedi. Kimyasal ve biyolojik silahlar kullanıldı. Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Halepçe halkı katledildi. Bu katliam insanlık tarihinin utanç sayfasına “Halepçe Katliamı” olarak geçti.
Aslında Halepçe’de gerçekleştirilen katliamın temelleri daha önceden dünyanın gözü önünde atılmıştı. Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin yönetimindeki Baas rejimi, Kürt coğrafyasında gelişen Kürt muhalefetini bastırmak ve Kerkük’teki Kürt nüfusunu azaltmak için 1980 yılından beri sürmekte olan İran Irak savaşında Iraklı Kürtlerin İran’a yardım etiğini bahane ederek, Kürtlere karşı enfal hareketini başlattı. İnsan Hakları Derneği olarak, savaşa, katliamlara, baskı ve zulme hep karşı olduk, bundan sonra da karşı olmaya devam edeceğiz. Başka Halepçeler yaşanmasın diye, savaşlara ve işgallere son verilsin diye, azınlıklar ve farklı kimlikler üzerinde baskı ve zulüm uygulanmasın diye; eşitlik için, barış için, kardeşlik için mücadele ediyoruz, edeceğiz.
Halepçenin ve diğer katliamların, dünyadaki ve ülkemizdeki faili meçhul cinayetlerin, kayıpların, işkencelerin, savaş ve saldırı emri verenlerin yargılanmasını ve böylece adaletin ve hukukun üstünlüğünün yerine getirilmesini istiyoruz. Dünya halklarının yaşam hakkına böylesi zalimane tecavüzlerin sorumlularından hesap sorabilecek Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) statüsünün başta ABD olmak üzere, tüm devletlerce onaylanmasını istiyoruz. Halklara karşı suç işleyen, hangi devletin yöneticisi olursa olsun yargılanmasını istiyoruz” dedi.