Tanzanya’da devam eden insani yardım çalışmalarını görüntülemek için gittikleri bölgede saldırıya maruz kalan basın mensupları Türkiye’ye döndü.
Kurban Bayramı süresince insani yardımda bulunmak üzere Tanzanya’ya bağlı Zanzibar Adası’nda bulunan bir sivil toplum kuruluşu görevlileri ile çalışmaları görüntülemek amacıyla ekipte yer alan 2 gazetecinin "paralel yapı"nın bölgedeki tanınmış isimlerinden biri tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğradığı iddia edildi. Türk Hava Yolları’na ait tarifeli uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelen kafilede Sadakataşı Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Bolcan ile programcı Fethi Çağıl da yer aldı. Havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çağıl, Sadakataşı Derneği’nin kurban kesim kampanyası için 22 Eylül’de Tanzanya’nın Zanzibar Adası’na gittiklerini söyledi. Bir pazar yerinde röportaj esnasında başlayan saldırıyı anlatan Çağıl konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Muhabir arkadaşımız oradaki Türkleri görünce röportaj yapmak istedi. Haliyle röportajı başlattık. Röportaj yapılacağı esnada yanında üzerinde bir derneğin tişörtleri bulunan, siyah kıyafetli, badem bıyıklı bir kişi gelip Güdekli’nin röportajını kesmeye çalıştı ve araya girdi. Kameramanla röportaj yapan arkadaşımızın arasına girdi. Arkadaşımız da eliyle ’Ne yapıyorsun, röportaj esnasındayız, kesme lütfen’ dedi. Arkadaşımıza bu kişi ’İndir elini kolunu’ gibilerinden hakaret etti. O hakaret edince tabii ki biz de ekip olarak dayanamadık. ’Ne yapıyorsun? Bu yaptığın terbiyesizlik. Türkiye’den biz kilometrelerce uzaktayız. Burada sen Türk gördüğün zaman destekliyor olman lazım ama senin yaptığın ayıp’ dedik. Bize orada küfür etti. Bize küfür etmesine İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nda da arkadaşlar şahit oldu. Tanzanyalılar da şahit oldu. Biz orada sıkıntıya bulaşmak istemedik ve oradan ayrıldık."
TARTIŞMA HAVALİMANINDA DA DEVAM ETTİ
Olaydan sonraki gün Türkiye’ye dönmek için Zanzibar Havalimanı’na gittiklerini ifade eden Fethi Çağıl, çekim yasak olmadığı için havalimanında da çekim yapmaya devam ettiklerini söyledi. Burada da çekim esnasında sözlü tacize uğradıklarını belirten Çağıl, "Kontrollerden geçer geçmez muhabir arkadaşımıza ’Çekme lan’ diye bağırdı. Herkesin içinde üzerimize yürümeye başladı. Ben de dayanamadım. Haliyle ayağa kalkarak, ’Senin yaptığın terbiyesizlik’ dedim. Bunu dedikten sonra benim anneme, bana ve eşime ağza alınmayacak küfürler etmeye başladı. Aramızda ciddi anlamda bir gerginlik meydana geldi" diye konuştu.
“HUKUKİ MÜCADELE VERECEĞİZ”
Saldırıda ilk yumruğun karşı taraftan olduğunu ifade eden Çağıl, "Biz de karşılık verdik. Sonrasında havalimanı polisi geldi ve bizi gözaltına aldı” dedi. Çağıl, kendisine saldıranlar hakkında Türkiye’de de hukuki mücadele vereceklerini sözlerine ekledi.