Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Victor Arkhipov ve beraberindeki heyet, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Rusya’nın, Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler arasında 6. sırada yer aldığını vurgulayarak, “Rusya’ya yaptığımız ihracat 2014 yılının ilk 6 ayında 5.6 milyar dolar. Fakat bizim Rusya’dan ithalatımız aynı dönemde 24 milyar dolar civarında. Tabi bizim Rusya’dan ithalatımızın bu kadar fazla olması petrol, kömür ve doğalgaz alımından kaynaklanmaktadır. Doğrudan yatırımlara baktığımızda Rusya’nın Türkiye’de 1.7 milyar dolar yatırımı var, Türkiye’nin de Rusya’da 1 milyar dolar civarında yatırımı söz konusu. Aynı zamanda Rusya’da yüze yakın firmamız iş yapmakta. Bu dengesizliği giderebilmek bakımından hem Türkiye’nin Kayseri’nin Rusya Federasyonu’na yaptığı ihracata baktığımızda 2014 yılının 11 aylık döneminde 25 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Ama buna mukabil 10 milyon dolarlık da ithalat yapmışız, neredeyse dokuz katı. Tabi geçtiğimiz aylarda Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’yi ziyaretinde cumhurbaşkanımızla yapmış olduğu görüşmede önümüzdeki süreçte Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılacağı hususundaki görüşmeleri bizi heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı. Kayseri olarak 2023 yılında 7 milyar dolarlık bir ihracat hedeflediklerini dile getiren Hiçyımaz, “Tabi Kayseri’de ithalatın daha da artması ve daha çok performans göstermesi bakımından yurt dışında temsilcilikler, ofisler açmak suretiyle Kayseri’nin ihracatının daha da artması ve hedeflemiş olduğumuz 7 milyar doların da üzerine çıkması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu çerçevede biz, Moskova ile Kayseri arasında ticaret hacminin artırılması bakımından işbirliği içerisinde olmamız gerektiği kanaatindeyiz. Hangi sektörlerde karşılıklı ticaret hacmimizi artırabilme araştırması yaptıktan sonra bu karşılıklı heyet ziyaretlerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Rusya ile Kayseri arasındaki ticaret hacminin çok dengesiz olduğu, 9 katı kadar olan dengesizliği bizim mutlaka gidermemiz gerekir. Biz eminiz ki Kayseri’den Rusya’ya ihracat yapabilecek potansiyelimiz var. Yeter ki karşılıklı görüşmeler neticesinde bir zemin hazırlayalım” dedi. Hiçyılmaz, yaz aylarında Türkiye’ye en çok gelen turistin Rusya’dan olduğunu söyleyerek, kış turizmi için de Erciyes’e Rus turist beklediklerini sözlerine ekledi. Ziyarette konuşan Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Victor Arkhipov ise, ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, “Sizin kurumunuz ile bizim kurumumuz arasında ortak bağ var. Biz yurtdışında mal ihraç etmek istiyoruz, ticaret yapmak istiyoruz. Ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz. Bu bağlamda tabi ki de birlikte çalışmak isteriz. Bilindiği üzere Avrupa Birliği ve genellikle batı tarafından olan yaptırımlar sebebiyle şuanda Türkiye için Rusya’da çok geniş bir Pazar açıldı. Kumaş, tekstil ve birçok sektörde çok fırsat doğdu şuanda. Bu dengesizliği gidermek için daha sıkı çalışmak için çalışmalar yaptık” diye konuştu.
Ziyarette Arkhipov’un yanı sıra Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Temsilciliği Türkçe/Rusça Uluslararası İlişkiler Koordinatörü İgor Cisa, Rusya Federasyonu Karadeniz Ekonomik Topluluğu Rusya Ulusal Komitesi Türkiye Temsilcisi Erdoğan Gündüzpolat ve Senexpo Başkanı Özer Çetin Şenyurt da hazır bulundu.