Türk Eczacılar Birliği 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş 14 Mayıs Eczacılar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ‘’Eczacılığın, hastalarımızın ve çocuklarımızın geleceği için eczacınıza iyi bakın’’ dedi.
12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş ve oda üyeleri 14 Mayıs Eczacılar Günü ve Bilim Eczacılığının 176. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Heykeline çelenk bıraktı. Ulutaş ‘’Bizler; tarihsel mirası, toplumsal misyonu ve gelecek vizyonu ile sağlıklı yaşam hakkını temel düstur edinmiş böylesine kutsal bir mesleğin mensubu olmanın onurunu ve sorumluluğunu taşıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
İlaç harcamalarında tasarruf adına uygulamaya konulan düzenlemelerin ilaç fiyatlarında yarattığı düşüşlerin eczacıları ekonomik olarak olumsuz etkilediğini söyleyen Ulutaş, ‘’ Altını özenle çizmek isteriz ki bizler, ilacın bulunabilir ve alınabilir olması taraftarıyız. Hem kamu ekonomisinin korunması hem de ilaca erişim hakkı bakımından bunun gerekli olduğunu düşünmekte, yıllardır bu politikanın savunuculuğunu yapmaktayız’’ şeklinde konuştu.
İlaç fiyatlarının sürekli olarak düşmesinin geliri sadece buna bağlı olan eczacıları olumsuz etkilediğini belirten Ulutaş, ‘’ Günübirlik tedavi, kanser ilaçlarının hastanelerden verilmeye başlanması, bazı ilaçların ruhsat alamaması gibi uygulamalar nedeniyle, eczane pazarı da gün geçtikçe daralmaktadır. Fiyatlar düştükçe eczacının geliri düşmekte, ancak buna karşın giderler artmaktadır.’’ dedi.
‘’ Eczacılığın, hastalarımızın ve çocuklarımızın geleceği için eczacınıza iyi bakın’’
Ulutaş ayrıca eczanelerin 73 bin 500 kişiyi istihdam ettiğini ve eczanelerin 250 bine yakın kişinin ekmek kapısı olduğunu belirterek ‘’Birinci basamak sağlık kuruluşu olan eczanelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve nitelikli bir sağlık hizmet sunumu için politika yapıcıların uzun süredir uyguladıkları ilaç fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının eczaneleri nasıl bir noktaya sürüklediğini artık görmeleri ve acilen önlem almaları gerekmektedir’’ şeklinde konuştu.
Ulutaş, sözlerini ‘’ Eczacılığın, hastalarımızın ve çocuklarımızın geleceği için eczacınıza iyi bakın’’ diyerek sonlandırdı.