Şırnak’ın Silopi ilçesindeki özel bir rehabilitasyon merkezinde, Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla pasta kesilerek otistik çocukların günü kutlandı.
Silopi ilçesindeki Altın Palmiye Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü nedeni ile etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, otistik çocuklar, aileleri ve öğretmenler ile kurum idarecileri katıldı. Etkinlik ile ilgili açıklama yapan kurum müdürü Selahattin Saygıdar, Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeni ile böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurum öğretmenlerinden Hüseyin Demiray ise, otizmin doğuştan gelen biyolojik bir yetersizlik olduğunu, beyindeki iletişim merkezinin gelişmesini engelleyerek çocuğun çevresinde sosyal-duygusal iletişim kurmasına engel olan bir durum olduğunu söyledi. Demiray, "Otistik çocuklar başlangıçta normal çocuklardan farksızdır. Ancak büyüdükçe farklılıklar hissedilmeye başlanır. İlk etapta zayıflama, aşırı sakin veya aşırı huysuz davranış, kucağa alınıp sevilmeyi istememe ve ilgisiz kalma, beslenirken göz teması kuramama, bebek oyunlarına katılmama, bazı eşyalara aşırı ilgi gösterme gibi belirtileri vardır" dedi.
KOKUYA DUYARLI OTİZM HASTASI GENÇ REHABİLİTASYON MERKEZİNDE TEDAVİ EDİLİYOR
Altın Palmiye Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yapılan kutlamalara katılamayan Rıdvan’ın dramı ise yürekleri dağladı. Kokuya duyarlı olan otistik Rıdvan Benzer, Özel Altın Palmiye Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi ediliyor. Yaklaşık 6 yıldır tedavi gören 19 yaşındaki genç kokulu her şeyi yemek istiyor.
Ailesi tarafından yaklaşık 6 yıl önce merkeze gönderilmeye başlanan Rıdvan Benzer, öğretmenin dediklerini yerine getirmeye başladı.
Rıdvan’ın durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan kurum öğretmeni Abit Abay, Rıdvan’nın ilk başlarda davranış bozukluğundan dolayı çok saldırgan olduğunu söyledi. Rıdvan’nın kokulu maddelere duyarlı olduğunu belirten Abit Abay, "Evde sabun deterjan ne varsa hepsini ağzına alıyordu. Ailesi daha sonra rehabilitasyon merkezine başvurdu. Rıdvan buraya geldiğinde ilk iş olarak lavabolarda hemen sabun ve deterjanları kaldırdım. Sonra bu şekilde bir zamana kadar böyle devam etti. Daha sonra kendisi de bu duruma alıştı ve artık sabun ve deterjanı ağzına almıyor. Şimdi bundan sonra tedavimiz onun eğitimine yönelik olacaktır. İnşallah ileride daha iyi olacak" diye konuştu.