SAMSUN (AA) - Havza Halk Eğitim Müdürlüğü ve Havza Orman İşletme Şefliği işbirliği ile orman köylülerine yönelik Ağaç Kesme ve Boylama Operatörlüğü Kursu açıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan orman üretim işçilerinin eğitimine dair 5 yıllık iş birliği protokolü kapsamında açılan kursa 76 kursiyer katıldı.

Kursiyerlere 24 saat pratik ve 32 saat uygulamalı olarak toplam 56 saat eğitim verileceği belirtildi.

Kursiyerlere Karahalil Mahallesi'nde bulunan karaçam ormanında uygulamalı olarak kesilecek ağaçların seçimi, damgalanması, numaralandırılması, kesimi, dal budaması, kabuk soyumu ve boylanması hakkında eğitim verildi.

Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hüseyin Kalaycı, yeni yapılan düzenlemeler sonrası belgesi olmayan hiç kimseye orman işi verilmeyeceğini belirterek şunları kaydetti:

"Bizlerin amacı ormanları kesmek değil, ormanların hayatını devam ettirmelerine yardımcı olmak. Bunu yaparken de ekonomik ömrünü tamamlamış veya ormanın gelişimine olumsuz etki eden ağaçları tercih etmekteyiz. Alacağınız bu kurs ile aynı zamanda işimiz ile ilgili olarak iş güvenliği konularında da bilgi ve tecrübe sahibi olacaksınız. Orman işçiliği gözlerden uzak ve büyük riskler taşımakta. Bu eğitimde en önemli amaç iş kazası riskini en aza indirgemek ve iş güvenliğinin gerekliliği hakkında sizleri bilgilendirmek. Bunların yanı sıra vermiş olduğumuz mesleki eğitim ile orman envali üretiminin standartlar çerçevesinde yapılarak milli ekonomiye daha fazla girdi sağlamaktır" dedi.

Havza Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Şamil Sofuoğlu ise talep geldiği takdirde ikinci kursu da açabileceklerini söyledi.

Havza Orman İşletme Şefi Emrah Boğan, yapılan eğitim ile tüm orman işçilerinin belgeli ve eğitimli olacağına değinerek, "Amacımız iş kazalarını engelleyerek olası can kayıplarının önüne geçmek ve orman işçisinin doğal çevreyi korumasına katkıda bulunmak" ifadesinde bulundu.

Eğitimde seçilen bir ağaç yapılan işlemler sonrası kesilerek uygulamalar hakkında ve iş güvenliği ile ilgili kursiyerlere bilgiler verildi.