Özgür OKUMUŞ/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde ayağı kangren olan 90 yaşındaki Fatma Kaplan, Devlet Hastanesi'nde tetkikleri yapılıp operasyon için hastane aranırken, oğlu 56 yaşındaki Kadir Kaplan tarafından özel hastaneye götürüldü. Yaşlı kadının sağ ayağı operasyonla kesildi.
Almanya'da çalıştıktan sonra emekli olarak memleketi Ereğli'ye dönen Kadir Kaplan, salı günü sağ ayak parmaklarında his kaybı ve siyahlaşma görülmeye başlayan annesi Fatma Kaplan'ı Ereğli Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. 25 yıldan bu yana şeker hastası olan Fatma Kaplan'ın ayağının, hastalığa bağlı gelişen komplikasyon sonucu kangren olduğu saptandı. Fatma Kaplan'ın tetkikleri yapıldı ve operasyon yapılaması için hastane aranmaya başlandı.
ÖZEL HASTANEDE AYAĞI KESİLDİ
Kadir Kaplan, hastanede 18 saat geçmesine rağmen sevkin yapılamadığını söyleyerek, sorumluluğu üstlenip imza atarak annesi Fatma Kaplan'ı gece alıp evine götürdü, sabah da 112 Acil Servis ambulansı ile özel hastaneye kaldırdı.
Yapılan tetkikler sonucunda Fatma Kaplan'ın hayatını tehdit eder duruma geldiğine karar verilen kangrenli ayağı operasyonla kesildi.
"ÖLÜME TERK ETTİLER"
Kadir Kaplan, annesinin durumunun kötü olmasına rağmen Ereğli Devlet Hastanesi'nde gerekli müdahalenin yapılmadığını ileri sürerek şunları söyledi:
"Saat 09.30'da hastaneye gittik. Ameliyat için kan tahlili yapıldı. Ama ameliyata alınmadı. Doktor saat 18.00'de geldi. 'Bunu bir yere gönderemiyoruz' dedi. Sonra asistan doktora bıraktı bizi. Saat 03.30'a kadar bizi hiç bir işlem yapmadan bizi oyaladılar. Türkiye genelinde annem için yatak bulamamışlar. Aç susuz, oturacak yerimiz yok, 18 saat bekledik. Sonra risk alıp verdikleri evrakı imzalayıp annemi çıkardım. Ambulans bile vermediler eve götürmek için. Resmen ölüme terk ettiler. Sonra özel hastaneye götürdüm ve orada hemen ameliyata aldılar. Biraz daha geciksek belki annemin durumu daha da kötüleşecekti."
Fatma Kaplan'ın ameliyatını yapan özel hastanede görevli Dr. Seçkin Yakup Duman, hastanın ayağında şeker hastalığı nedeniyle kangren oluştuğunu belirterek, "Bu durumun hasta hayatını riske atabileceği düşüncesi ile ameliyat kararı aldık. Ayak bileklerinden parmak uçlarına kadar intikal eden, 'kangren' dediğimiz, şeker hastalığının bir komplikasyonu. Bu hastalık parmaklarda doku kaybı, dokuların ölmesine sebebiyet vermiş. Ayaktaki bu durum ile hayatının riske girebileceği düşünülerek onu vücuttan uzaklaştırma işlemini uyguladık" dedi.
Ereğli Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Muharrem Erdem ise, hastanede hastanın tüm tetkiklerinin yapıldığını, sevk için hastane aranırken hasta yakınının beklemek istememesi nedeniyle hastasını kendi isteği ile hastaneden götürdüğünü söyledi.

FOTOĞRAFLI