Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak, kültürel faaliyetler ve işbirliği görüşmeleri için iki günlük bir ziyaret için Başkent’e gelen Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ile Başkan Melih Gökçek,“Tataristan Sanat Gecesi”ne katıldı.
Tataristan’ın Milli Şairi Abdullah Tukay’ın doğumunun 129. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleşen gecede sahne alan tatar sanatçılar, izleyicileri büyüledi. Gecede Tataristan’ın en tanınmış sanatçıları geleneksel ve klasik müzikler, halk dansları ve modern danslarla sahne aldılar.
ATO Congresium’da düzenlenen programa Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile birlikte gelen Başkan Gökçek’i, coşkulu bir seyirci topluluğu slogan ve alkışlarla karşıladı.
“BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR”
İki ülke bakanları, belediye başkanları, iş insanları ve sanatçılarından oluşan kalabalık bir heyetin de katılımıyla adeta “Tataristan Rüzgarı”nın estiği gecede konuşma yapan Başkan Gökçek, “Benim de baba tarafımın Tatar olduğunu biliyorum. Ankara’da bir Tatar Belediye Başkanı’nın misafirisiniz” dedi.
Başkan Gökçek sözlerini, “Türkiye’mize, Ankara’mıza hoş geldiniz. Benim ağzımdan belki de ilk defa duyacaksın. Benim de baba tarafımın Tatar olduğunu biliyorum. Dedelerim padişahın postacılığını yaparlarmış. Bu yüzden değerli Tatar Cumhurbaşkanımız ve sevgili misafirler, Ankara’da bir Tatar Belediye Başkanı’nın misafirisiniz. Kardeş şehir Kazan ile üç yıl sürecek işbirliği protokolü imzaladık. İnşallah daha çok bir araya geleceğiz. İki ülkenin birbirinden öğrenecek çok şeyi var” diye sürdürdü.
Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov da iki ülke arasında kurulan dostluğa ve işbirliğine değinirken, seyircilerin güzel bir gece yaşamasını temenni etti.
-TATAR DANS VE MÜZİKLERİ EŞLİĞİNDE BÜYÜLEYİCİ BİR GECE
Tataristan Sanat Gecesi’nde sahne almak üzere Başkent’e gelen sanatçı grupları, gösterdikleri performans ile seyirciye büyülü bir gece yaşattı.
Du¨nyanın dört bir yanında verdikleri konserlerle dinleyicileri kendilerine hayran bırakan, Şef Aleksandr Sladkovski yönetimindeki Tataristan Devlet Senfoni Orkestrası sahnede yerini alarak, Tataristan ile ilgili fotoğraf slaytları eşliğinde muhteşem bir konser gerçekleştirdi.
Birbirinden renkli kıyafetleriyle Tataristan Devlet Folklor Müzik Topluluğu ile ünü Tataristan sınırlarını aşmış olan Kazan Dans Topluluğu ise sergiledikleri son derece renkli ve hareketli Tatar ve Rus dans gösterileri ile seyircileri kendilerine hayran bıraktı.
Dünya çapında bir sanatçı olan ve genç yetenekler arasında gösterilen balet Koya Okava’nın orkestra eşliğindeki sergilediği bale gösterisi ilgi ile seyredildi.
Rusya Federasyonu’nda gerçekleştirilen Genç Sesler Yarışması birincisi 14 yaşındaki Saida Muhamedzenova sesi ile alkışları üzerine çekerken, sahnede yerini alan akordeon virtüözü genç Almaz Ahmedzanov ise müziğiyle geceye renk kattı.
Genç yeteneklerin yanı sıra bu özel gecede Tataristan’ın tanınmış opera sanatçıları, Tatar Halk Müziği deyince akla gelen güçlü sesler, geçen yıl Kazan’da gerçekleştirilen Türkvizyon Şarkı Yarışması ikincisi Aydar Süleymanov da sahne aldı. Gecenin sonunda sahne alan sanatçılar hep bir ağızdan ünlü ‘Hey Ana Dilim’ şarkısını seslendirdiler.
Ayrıca Sanat Gecesi öncesi, konuk Cumhurbaşkanı Minnihanov ile Başkan Gökçek birlikte “Tataristan Fotoğraf ve El Sanatları Sergisi” açtı. ATO Congresium’daki sergiyi hafta boyunca Başkentliler gezebilecek.