Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi yazar Prof. Dr. Hilmi Özden değişik bir çalışmaya imza attı. Özden, güzel bir eser meydana getirerek “Gönül Kardeşliği ve Yunus Emre” kitabını, ESOGÜ’ de okuyucularla buluştu.
Kitabını, “Gönüllü insanlar tarafından hazırlanan bir Yunus güldestesidir” diye ifade eden yazar Prof. Hilmi Öden, “Bu çalışma, Türk coğrafyamızda Türkçe konuşan veya konuşmayan akraba topluluklardan, öğrencilerimizin ve arkadaşlarımızın bir araya getirdiği Yunus Emre ilahileri demetidir. Yunus Emre divanından on adet şiir seçilerek Türk lehçelerine aktarılmış veya akraba topluluklarımızın dillerine çevrilmiştir. Yunus Emre’nin bu eserdeki şiirleri; Doğu Türkistan’dan başlayarak, Batı Türkistan, Kafkasya, Kırım, Macaristan Balkanlar, Kosova, Bosna ve Arnavutluk’a kadar geniş bir coğrafya sathının gönül insanları tarafından okuyuculara, değişik Türk lehçe ve akrabalarımızın dillerinde sunuldu. Bu aktarımların ve çevirilerin daha da çoğaltılmasını düşünmekteyiz. Yunus Emre’ye ait olan bu gönül zenginliği, bütün dünya uluslarıyla buluşturulmalıdır. Bu Türkiye Türklerinin Yunus Emre’ye vefa borcudur. Bu çalışmalarımızı gönülden destekleyen ve Türk edebiyatına çok kıymetli eserler kazandıran ESAB yayın kuruluna teşekkür ederim” dedi.
Yazar Prof. Dr. Hilmi Özden daha önce de, “Kutadgu Bilig’de Ahlâk Kavramı ve Tıp Etiğine Katkısı” konulu doktora çalışması ile ilginç bir çalışmaya imza attı.. Şimdi de, “Türk Romanında Zorunlu Göç” çalışması ile ilgili bilimsel çalışma hazırlamaktadır. Bu konuda “Göç-Sıladan Yeni vatana-Emirdağ” kitabının yazarı Mesut Acet ile bir araya gelen yazar Prof. Dr. Hilmi Özden, yeni çalışmaları hakkında da fikir teatisinde bulundu.