Nevruz Bayramı, İnönü Üniversitesi’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Nevruz Bayramı etkinliğine Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Davut Özbağ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu’nda Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik, “Kültürümüzde Nevruz” başlıklı konferansla devam etti.
Konferansını vermek için kürsüye davet edilen Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Taner Namlı ise, “Kültürümüzde Nevruz” başlıklı konferansında şunları söyledi:
“Milletleri millet yapan inanç birliği, dil, manevi değerler, gelenekler, merasimler ve bütünüyle sahip olduğu kültürel unsurlardır. Onları ayakta tutan, yaşatan ve devamını mümkün kılan da bunlardır. Bugün bizleri bir araya getiren Nevruz’u, bu kültürel unsurlardan biri olarak görmek gerekiyor. Geniş Asya coğrafyasında yaşayan toplumların kimlik inşasında Nevruz’un birleştirici gücünü fark ederek geçmişi ve geleceği bugünün kabında yeşertmekten başka imkâna sahip değiliz. Nevruz, bütün Türk dünyasında, ortak bir kültür değeri olması yönüyle önemli bir yere sahip olup Anadolu’da da ortak inanç ve ortak heyecanlarla yüzyıllardır kutlanıyor. Özellikle İslamiyet öncesi Türk kültüründe bahar bayramı yapılarak kıştan sonra canlanan doğanın sevinçle karşılandığını ve şenlikler düzenlendiğini biliyoruz.”
Konferansın bitiminde İnönü Üniversitesi öğrencilerinin katıldığı Nevruz konulu şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Daha sonra Mudanya Meydanı’nda devam eden Nevruz etkinlikleri kapsamında Halk Oyunları Topluluğu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi izlendi, ardından da Nevruz ateşi yakıldı ve yumurta tokuşturuldu.
Mediko-Sosyal Tesislerinde Nevruz yemeğinin yenilmesiyle İnönü Üniversitesindeki etkinlikler tamamlandı.