Çorum Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) tarafından “Kadon Olmak Zor Zanaat” konulu bir panel düzenlendi.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bıyık, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İspir, Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün eşi Hatice Külcü, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Panelde açılış konuşması yapan Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜKAM) Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Tuğba Gülen, toplumdaki her türlü şiddet olayının sevgiyle çözümleneceğini söyledi.
Kadına yönelik şiddet olaylarının Mersin’de vahşi bir cinayete kurban giden üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın ölümünün ardından yoğun bir şekilde gündeme geldiğini dile getiren Gülen, bu vahim olay karşısında toplumun büyük bir üzüntü duyduğunu ve bu acı olaydan sonra kadına yönelik şiddet olaylarının üzerine eğilimin arttığına dikkat çekti.
Her sorunun sevgiyle çözümleneceğine inandığını vurgulayan Gülen, “Kadına yönelik şiddet, erkeğe yönelik şiddet her türlü şiddet olayı sevgiyle çözümlenir. Her sorunun sevgiyle çözümleneceğine inanıyorum. Kadına veya erkeğe değil, bireye saygı duyulmalı. Bizi sevgi değiştirecek” dedi.
KADINLAR TOPLUMUN ÇİMENTOSU
Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara ise, kadınların sevgide, nezakette, el becerilerinde, çocuk yetiştirme de, fedakarlıkta ve zorluklara göğüs germede erkeklerden daha ileri olduğunu belirterek, “Bu özelliklerimiz ile toplumun çimentosu biziz. Bundan dolayı bizlere çok iş düşmektedir” diye konuştu.
Kara, toplumun yarısını oluşturan kadınların artık her alanda görev aldığını belirtti.
İnanç yapısında hiçbir ayrım yapılmamasına rağmen yanlış örg ve geleneklerle hanımların yeterli eğitim almamaları ve erkek egemen kurallar nedeniyle evlerine hapsolduğunu dile getiren Kara, “Eğitime katılmak isteyen kız çocuklarımız ve kadınlarımızın önüne bir sürü engel çıkarılıyordu. Bu engeller aşıldı. Ve bizde hayatın bir çok alanında varız. Ama tam olarak hayatın tüm alanlarındayız diyemiyoruz.Daha kat etmemiz gereken mesafeler var.
Kara, kadınların gayretli ve titiz çalışmalarının topluma denge getirerek, toplumu ileriye götürecek ve toplum refahını yükselteceğini sözlerine ekledi.
KADINLAR NEDEN KÜÇÜMSENİYOR HEPİMİZ İNSANIZ SONUÇTA
Ortaköy ilçesinde bir dönem minibüs şoförlüğü yapan Hürü Çatalbaş ise, minibüs şoförlüğü yapmaya başladığımda ilk başta hor görüldüğünü belirterek, “Bayan olduğum için kabullenemiyorlardı. Zaman zaman ‘sen bir bayansın, nasıl çalışırsın, ne yaparsın’ diye konuşanlar oldu. Bayanlar neden küçümseniyor. Cinsiyet farkı olabilir ancak herkes insan” ifadelerini kullandı.
Yaşadığı zorlukları örnek vererek anlatan Çatalbaş, yaşanan onca zorluğa göğüs gererek mücadele ederek bugünlere geldiğini ifade etti.
Moda tasarımcısı Behiye Karakaya ise, kadın ve gençlere seslenerek, “Kadın ve gençlerimiz kendi yeteneklerini ortaya çıkarmalı. Sevdiği işi yapmalı. Çalıştığım için çocuklarımızın, küçüklüğünde zorlandım. Onları atölyeye getirip orada uyutup büyüttüm. Ailemde büyük bir destek verdi. İşinizi severseniz başarılı olursunuz” şeklinde konuştu.