Uzun yıllardır gençlerin meslek liselerine yönelmesini sağlamak için yapılan çalışmaların son zamanlarda amacına uygun dönüşler sağladığını ifade eden Nizip Özel Ünsal Ören Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Müdiresi Türkan Kutsal, gençlerin üniversite kapısına adım atmadan meslek sahibi olmanın öz güvenini kazandığını ifade etti.
Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan TEOG öncesi bir değerlendirme yapan Kutsal üniversite kapılarında bekleyen milyonlarca gencin herhangi bir meslek sahibi olamadıkları için iş bulma sorunuyla da karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekerek meslek liselerinin gençlerin lise eğitimleri sırasında meslek sahibi olmalarını sağladığını ve büyük bir çoğunluğunun edindikleri mesleklerle ilgili üniversitelerin ilgili fakültelerini tercih ettiğini ifade etti.
Nizip Ünsal Ören Anadolu Meslek Lisesi Müdiresi Türkan Kutsal, son dönemlerde gençler arasında sağlık meslek liselerinin öncelikli tercihler arasında yer aldığına da dikkat çekerek gençlerin ortaokul sonrası meslek lisesi tercih etmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Birçok iş kolunda ara eleman sıkıntısının had safhada olduğuna da dikkat çeken Kutsal meslek liselerinin özellikle yetişmiş ara eleman sorunu için önemli çözüm kaynağı haline geldiğini sözlerine ekleyerek sağlık meslek liselerinin gençler için önemli bir gelecek olduğunu ifade etti.
Kutsal, yaptığı açıklamada “Ünsal Ören Eğitim kurumlarına bağıl okullarımızda 4 yıl boyunca uzman öğretim kadrosuyla, teknolojiyle donatılmış laboratuarlarda, sınıflarda eğitim alarak çeşitli hastanelerde stajlarını yaparken, hayata erken atılmış olmanın verdiği sorumluluk duygusuyla eğitim ve öğretimlerini tamamlıyorlar. Öğrencilerimiz isimlerinin başına unvanlarını da alarak mezun oluyorlar. Ama biz öğrencilerimizin bu noktada kalmasını istemiyoruz. Üniversitelerin 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programlarına geçişleri konusunda da rehberlik ediyoruz. Çünkü hemşirelik alanından mezun olan öğrenciler 2 yıllık ön lisans programlarından 15 farklı bölüm, Acil Tıp Teknisyenliği alanından mezun olan öğrenciler ise 11 farklı bölümden birini tercih edip sınavsız geçiş hakkından yararlanabilirler. Ve dilerlerse 4 yıllık lisans programlarına da ek puanla geçiş yapabilirler. Anne ve babaların istekleri çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak ise, çocuklarının bundan sonraki eğitim ve öğretim dönemi planlanırken bu hassasiyetler göz önünde bulundurulursa çok daha doğru tercihler yapılabileceği kanısındayım” dedi.
Farklı alanlarda eğitim veren meslek liselerin sayılarının artması öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda bir meslek kazanmaları yönünde de önemli alternatifler arasında yer alıyor. Ailelerin son dönemlerde çocuklarını normal liseler yerine meslek liselerine yönlendirmelerinin de önemli bir gelişme olduğu ifade ediliyor.