TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz'deki turizm sezonu, Trabzon'da düzenlenen törenle açıldı.

Doğu Karadeniz'de turizm sezonunun açılması sebebiyle Arsin ilçesi Sahil Parkı'ndaki turistik tesiste gerçekleştirilen açılış törenine, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Vali Öz, yörede turizmin önemine işaret ederek, "Sezon öncesi ve sonrası kurumlarımızla toplanıp yapılacak çalışmaları belirliyoruz. Eğitimden, tanıtıma ve denetime kadar pek çok alanda kamu, odalar ve sektör temsilcileri ile bir arada olacağız. Bindiğimiz bu dalın, altın yumurtlayan bu tavuğun kesilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Sektörünün daha sıkı denetleneceğini belirten Öz, "Turizmde hukuk kurallarına daha fazla dikkat edeceğiz. Ev pansiyonculuğu yapacaksak, seyahat acentesi açacaksak, rehber olacaksak, dolmuş kiralama işletmesi kuracaksak kurallara uyacağız. Onun için sektörde kayıt dışı ve merdiven altı çalışmaya bundan sonraki süreçte fırsat vermemek gayret göstereceğiz. Bu, hem turistin memnuniyeti hem de vatandaşlarımızın ticarette karşılaşabileceği cezai ve tazminat konusundaki sıkıntıların önüne geçmek için hepimizin görevidir" diye konuştu.

Öz, sektörde gerek araç kiralama gerekse konaklama gibi alanlarda kayıt dışı çalışan işletmeler olduğunu vurgulayarak, bunun önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.

Trabzon İl Kültür Müdürü İsmail Kansız da Doğu Karadeniz'de geçen yıl 3 milyon turist ağırlandığını belirterek, yöreye gelen turistlerin bir milyonunun yabancı olduğunu ve yabancıların da 400 bininin Körfez ülkelerinden geldiğine işaret etti.

Özellikle Trabzon'a gelen turist sayısının her yıl yüzde 25 - 35 oranında arttığını belirten Kansız, kentteki otel gibi turizm yatırımların da turizme paralel olarak arttığını anlattı.

TTSO Başkanı Hacısalihoğlu da yörede turizmin gelişmesi için turistlerin memnun edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Hizmet sektöründe memnuniyet ve memnuniyetsizlik anında belli olur. Memnun turist gittiği her yerde yöremizin reklamını yapacak. Özel sektör olarak bu konu üzerinde durmalıyız. En zor olan tanıtım kısmını, kamu çok başarılı şekilde bütün dünyada yerine getirdi.  Hizmet sektöründe ise bölgemizi öne çıkaracak ve turistleri memnun edecek olan özel sektör çalışanlarımızdır. Bu bakımdan hepimize büyük görev düşüyor ve birer turizm elçisi olarak çalışmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Turizmde Japon modelini taklit etmeliyiz" 

Japon halkının yabancı ile karşılaştığında önce gülümsediğini söyleyen Hacısalihoğlu, "Turizmde Japon modelini taklit etmeliyiz. Japon halkı bir yabancı ile karşılaştığı zaman öncelikle gülümsüyor, elinden gelen yardımı yapıyor. Biz de bunu başarabilirsek ileriye dönük olarak turizmde çok daha etkili olacağız. Turizm ekonomide sıcak para bırakan anında ekonomiyi düzelten bir sektör, bu bakımdan şehrimizin ve ülkemizin geleceği için basit bir gülümseme ile ekonominin gelişmesine katkı verebiliriz" diye konuştu.

Gürkök ise Doğu Karadeniz'de bu yıl turizmin erken başladığını söyleyerek, iki aydan beri yörenin turizminde canlılık olduğunu ifade etti. 

TÜRSAB’ın farklı ülkelere yönelik olarak tanıtım faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek bu çerçevede Körfez ülkelerinin yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti, Gürcistan ve Japonya'da da tanıtımlar yaptıklarını anlatan Gürkök, Doğu Karadeniz'e bu ülkelerden gelen turistlerin de artacağını dile getirdi.

Konuşmalar sonrası, halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.