Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye’nin tarımda dünyada 11’inci sıradan 7’inci sıraya geldiğini, Avrupa’da ise 4’üncü sıradan 1’inci sıraya geldiğini söyledi.
Bir dizi gezi ve programlara katılmak için Gaziantep’e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, “AK Parti İl Başkanlığı”nı ziyaret etti. Arzu, katıldığı programda tarım alanında yapılan değişiklerle ilgili bilgi ve ihracat rakamlarını verdi. Arzu, “Türkiye nereden nereye geldi bunu gençlere anlatmak lazım. Gençlerin şimdi bunların hiçbirinden haberleri yok. Gençler bu durumları AK Parti iktidarı döneminde yaşıyor ve güzel şeyler oluyor. Şimdi bu durumların hepsi tarımda da vardı. Tarım biraz sıkıntılı bir sektördü. Çünkü tarımda çalışanlar genelde eğitim seviyesi düşük olan, gelir seviyesi düşük olan çok arazi bölünmesi nedeniyle imkânları kıt olan kişiler tarımda çalışıyordu. Türkiye tarımda çok geriydi” dedi.
Türkiye’nin tarımda dünyada 11’inci sıradan 7’inci sıraya geldiğini belirten Arzu, “Son 10 yılda hükümetimizin vermiş olduğu destek ve teşviklerle tarımda Türkiye dünyada 11’inci sıradan 7’inci sıraya geldi. Avrupa’da ise 4’üncü sıradan 1’inci sıraya geldi. Yani bugün Türkiye tarımsal gayri safi milli hasılasını 23 milyar dolardan 63 milyar dolara çıkardı. Nasıl ki bizim, ülke olarak 230 milyar dolar olan gayri safi milli hasılamız 860 milyar dolara geldiyse tarımda da 23 milyar dolar tarımsal gayri milli hasıladan 63 milyar dolar gayri safi milli hasılaya geldi. Yine biz 75 milyon nüfusumuzu besliyoruz. Üzerine 35 milyon da turist besliyoruz. 18 milyar dolar da ihracat yapıyoruz. Türkiye 18 milyar dolar da tarımsal ihracat yapıyor. Yani buralara biz kolay gelmedik” diye konuştu.
2023 hedefinin daha önemli olduğunu aktaran Arzu, “2023 hedefimiz; bizim Türkiye’nin 860 milyar dolar olan gayri safi milli hasılasını 2 trilyon dolara çıkarmak. 160 milyar dolar ihracatımızı ki o biz onu 36 milyar dolardan aldık 160 milyar dolara çıkardık. İhracatımızı 500 milyar dolara çıkarmamız lazım. Dolaysıyla kişi başına düşen 3 bin dolardan bugün 11 bin dolara geldik ama hedefimiz bunu 23 bin dolara çıkarmak. Bunun için çok çalışmamız lazım. Yeniden Türkiye’de AK Parti’yi iktidara getirtip bu istikrarı sürdürmemiz lazım ki Türkiye bu 2023 hedefini başar ile sağlasın” ifadelerini kullandı.
Arzu, yaptığı açıklamaların ardından Ankara’ya hareket etmek üzere yola çıktı.