İzmir’in Ödemiş ilçesindeki tarihi mekanlardan Birgi’de, asırlık gelenek sürdürülerek vatandaşlar haftalık ekmek ihtiyaçlarını ortak kullanıma açık olan sokak fırınlarıyla karşılıyor.
Birgi’de, asırlık sokak fırını geleneği sürdürülmeye çalışılıyor. Birgi Belediyesi tarafından sokaklara fırınlar kurulurken, vatandaşlar haftalık ekmek ihtiyaçlarını bu fırınlardan karşılıyor. Sokak fırınları, özellikle ilçedeki kadınlardan yoğun ilgi görüyor. Taş fırında, odun ateşiyle nohut mayalı ekmekler hazırlayan Birgili kadınlardan Saime Palamut, taş fırında odun ateşinde hazırlanan ekmeğin daha lezzetli olduğunu ve uzun süre tazeliğini koruduğunu belirtti.
"ESKİDEN MUTFAK TÜPÜ MÜ VARDI?"
Haftalık nohut mayalı ekmeğini sokak fırınında pişirdiğini ifade eden Palamut, şöyle konuştu: "Eskiden mutfak tüpü mü vardı? Her işimiz odun ateşinde hallolurdu. Ekmek de odun ateşinde pişerdi. Özellikle Birgi’nin nohut mayalı ekmeği meşhurdur. İyi ısınmış fırında bir saate hazır olur. Bu ekmeğimiz bir haftadan fazla dayanır. Üstelik ne bayatlar ne de tadında bir ekşime olur. Biz hâla evde bu ekmeği tüketiyoruz. Herkese de öneriyorum. Birgi’mizde sokaklarda fırınlar çoktur. Belediyemizin bu hizmeti ile bir gelenek yaşatılıyor diyebiliriz. Sadece ekmek değil böreklerimizi de burada pişiriyoruz. Kendi topladığımız çalı çırpıyla fırını yakabiliyoruz. Herkes dilediğince bu fırınlardan yararlanıyor. Odun ateşinde hazırlanan her şey güzel oluyor. Mümkün olduğunca mutfak tüpü yerine odun ateşini tercih ediyoruz.”