İZMİR Valiliği, 6 bin 136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na Muhalefet suçu dışında kalan ancak, birçok cinayet, gasp ve yaralama olaylarında kullanılan yaralayıcı aletler için yeniden düzenleme yaptı. Düzelmeye göre, bisturi, neşter, falçata, tornavida, şiş, özel olarak hazırlanmış sopa, zincir satmak ve taşımak yasaklandı. Yasaklan bu aletlerin ancak bez veya kağıtla kat kat sarılı olarak ve bavul, çanta içerisinde taşınmasına izin verileceği açıklandı.
Kentte, özellikle yaralama ve saldırı olaylarında kullanılan kesici aletlerin, 6 bin 136 sayısı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet suçu dışında kaldığının tespit edilmesiyle, İzmir Valiliği yeni bir düzenleme yaptı. Düzenlemeyle belirlenen kurallarda, İl İdaresi Kanunu, Kabahatler Kanunu, Ateşli Silahlar Kanunu, Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun ve ilgili yönetmelikler esas alındı. İzmir il sınırları içerisinde geçerli olacak olan düzenleme, ilgili kuruluşlara tebliğ edilmesiyle de hayata geçirildi. Düzenlemeye göre, av bıçakları, çakı, ekmek bıçağı, kelebek olarak bilinen özel bıçaklar, satır, nacak, bisturi, neşter, falçata, tornavida, şiş ile özel olarak hazırlanmış sopa ve zincirler yasak kapsamına alındı.
RUHSATLANDIRILMIŞ YERLERDE SATILACAK
Yetkili olarak ruhsatlandırılmış yerlerde satışı yapılabilecek bu aletler, önceden olduğu gibi artık seyyar satıcıların tezgahlarında da sergilenip satılamayacak. Bu aletlerin, okul önlerinde, okul bahçesi çevresinde, dinlenme ve eğlence yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, resmi kurum ve kuruluşlarda, tüzel kişiliklere ait lokallerde, toplantı salonlarında, miting, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması yapılan yerlerde, toplu taşıma araçlarında, pazar yerlerinde, park, bahçe, meydanlar, cadde, sokaklarda, bireysel temas ile iletişimin yoğun olduğu yerlerde taşınması yasaklandı. Taşıyanlara ve satanlara 208 TL idare para cezalarının uygulanacağı öğrenildi. Gösteri amaçlı olarak, ancak izin çerçevesinde belirlenen alanlarda kullanılabilecek bu aletlerin, sadece kağıt veya bezle sarılı olarak yada çanta ve bavul içerisinde taşınabileceği de açıklamada yer aldı.

FOTOĞRAFLI