Bursa’da üniversiteye girişte birinci aşama olan Yüksek öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) kimlik yerine ehliyetle gelen öğrenci sınava alınmadı. Neye uğradığını şaşıran Okan Atik, görevlilerin yönlendirmesiyle nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği almasına rağmen sınava alınmamasına tepki gösterdi.
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Bursa’da da üniversiteye girişte birinci aşama olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) heyecanı yaşandı. Kimi öğrenci sınava son saniyelerde giriş gerçekleştirirken, aileler ise dışarıda çocukları için dualar etti. Sınava girmek için Malta’dan geldiğini ama sınava kimlik yerine ehliyet getirdiği için giremediğini belirten Okan Atik, yaşananlara tepki gösterdi. Görevlilerin yönlendirmesiyle nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği almasına rağmen sınava alınmamasını anlayamadığını ifade eden Atik, "Benim nüfus cüzdanım yanımda olmadığı için kaymakamlığa gittim. T.C vatandaşı olduğuma dair belge aldım. Ancak beni şu anda hiçbir şekilde sınava almıyorlar. Ben bir sene bu sınav için hazırlandım. Bu sınav için 30 bin lira para harcadım. Oturduğum sıradan kaldırdılar. Bir senem boşa gitti. Kimliğim futbol oynadığım için kulüpteki pasaportumun içinde. Eve git kimliğini al deseler bir şekilde çözerdim" dedi.
Babasını arayan genç, “Baba benim çok acil nüfus cüzdanına ihtiyacım var, çok acil. Kaymakamlıktan kağıt aldım ama kabul etmiyorlar. Nüfus cüzdanım gerekiyor. Her şeyimi aldım ama kimliğim kulüpte lisans için. Beni almayan yöneticilerin çocukları sınava bedava girdi zaten” diyen Okan Atik’e aileler de destek verdi.
Erikli Mahalle Muhtarı Adem Reçber, Atik’le birlikte okula girerek görevlilerle görüştü ancak yine de sınava alınmadı. Muhtar Reçber, “Kaymakamlık vukuatlı nüfus kayıt örneği vermiş ama üzerinde resim yok. En azından muhtarlığa yönlendirip talep forma aldırabilirlerdi” dedi.
Sınav için çok iyi çalıştığını ifade eden Mehmet Şadi Fidan ise, “Böyle bir sınava girdiğim için çok mutluyum 45 yaşında ilk kez üniversite sınavına giriyorum. Liseyi 9 yılda bitirdim çocukluğumda maddi nedenlerden dolayı okuyamadım içimde hep bir okuma isteği vardı. Bu isteğimi hiçbir zaman kaybetmedim sınavı kazanıp avukat olmak istiyorum” dedi.