Erzurum’un Oltu ilçesi Dutlu Mahallesi’ne bağlı Beden Kışla Çiftliği, her yıl yağmurların başlamasıyla büyük bir sorun yaşıyor.
Yağan yağmurlar sonrası Oltu Çayının debisinin artmasıyla ekili ve dikili arazileri sular altında kalan Beden Kışla Çiftliği sakinleri büyük mağduriyet yaşıyor.
Beden Kışla Çiftliği sakinlerinden Özkan Zengin, yağmurlarla birlikte taşan Oltu Çayı nedeniyle 2 bin dönüm arazinin sular altında kaldığını belirterek, bugüne kadar hiçbir girişimlerinden sonuç alamadıklarından dert yandı. Oltu Çayına taşkın koruma yapılması için 10 yıldır talepte bulunduklarını ancak bir netice alamadıklarını dile getiren Özkan Zengin, “10 yıldır bu sorunu yaşıyoruz. Bugüne kadar muhtarlığımız eliyle başlayıp, kaymakamlık ve oradan da bizzat valiliğe kadar giden taşkın koruma talebimiz ciddiye alınmadı. Her ilkbaharda bu sorunu yaşıyoruz. Müracaat etmediğimiz kimse kalmadı. Kimse bizim mağduriyetimizi görmek istemiyor” dedi.
“10 yıldır kuru derelere bile taşkın koruma setleri yapılıyor” diyen Beden Kışla sakinlerinden Özkan Zengin, “Bu yıl da bu araziden ürün kaldıramayacağız. Bize de yazık, günah. Neden taşkın koruma yapılmadığını bir türlü anlamıyoruz. Devlet Su İşlerinden bir şefi, mühendisi aşamadık. Talebimiz gelip orada takılıyor. Artık burada yaşayan insanımızın büyük bölümü ekim-dikim işini bırakıp göç etti, gitti. Sesimizi kimse duymak istemiyor. Devlet bize oturmamız için bina yapıyor. Geçimimi sağlayacağımız arazilerimizi kullanamadıktan sonra burada yaşamamızın, yapılan o binalarda oturmamızın ne anlamı var ki?” şeklinde konuştu.
Bu arada Beden Kışla sakinlerinden Necati Küçük ise, “Bugüne kadar 10 yıl boyunca taşkın koruma yapılmamasını Devlet Su İşlerinde görevli bir şef engelledi. Biz bu sorunu aşamadık. Her yıl aynı rezilliği yaşıyoruz. Ne ekili ne de dikili sağlam bir arazimiz kaldı” diye konuştu.
Artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten Beden Kışla Çiftliği sakinleri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan sorunlarının çözümü için yardım istediler.