ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türkiye genelinde kovan başı yapılan destekleme ödemesi kapsamında yaklaşık 45 bin arıcının hesaplarına 58 milyon lira yatırıldı.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, birliklere üye arıcılara destek amacıyla bu yıl 60 milyon liralık ödeme yaptığını anlattı.

Bu kapsamda dün itibariyle arıcıların hesaplarına yaklaşık 58 milyon lira yatırıldığını anlatan Yılmaz, "Ödemesi yapılan arıcılar için ilkbahar erken geldi" dedi.

Yılmaz, ilk defa 2003 yılında başlanan destekleme projesinin daha sonra çeşitli başlıklar altında devam ettiğini ve en son 2008 yılından sonra kovan başı şeklinde arıcıların desteklendiğine işaret ederek, bu yıl desteklenen arıcı sayısının 45 bine çıktığını vurguladı.

Binlerce arıcının sabırsızlıkla beklediği paranın üyelerinin hesaplarına yatırıldığını anlatan Yılmaz, arıcıların bakım zamanı ceplerine girecek bu paranın "büyük bir yaraya merhem olacağını" ifade etti.

Yılmaz, 81 ilde birliklerine üye  45 bin arıcıya yatırılan 58 milyon liradan en büyük payı Muğla ve Ordu illerindeki birliklerin aldığını söyledi.

- "Arıcılar parayı bakımda değerlendirecek" 

Destekleme ödemesinin yüzde 25'inin bu iki birliğe aktarıldığını dile getiren Yılmaz, "Ödemeler kovan başına 10 lira üzerinden yapılmaktadır. Binlerce arıcımızın yüzü kovan başına yapılan destekleme ödemesiyle güldü. Hesaplarına yaklaşık 58 milyon lira yatırılan arıcılarımız için ilkbahar erken geldi. Bu anlamda 2002 yılından bu yana her daim arıcının yanında olan hükümetimize ve ilgili bakanlığımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Yılmaz,  arıcıların destekleme parasının büyük çoğunluğunu kovanlarına yapacakları bakımda kullanacağına işaret ederek, "Önümüz İlkbahar. Dolayısıyla arılarında İlkbahar bakımları geliyor. Arıcılarımız arılarının daha fazla beslenmesi için şeker alacak. Kırılan ve bozulan kovanlarını değiştirecek. Bunun için arıcılara bu para ilaç gibi geldi"  diye konuştu.

- Arıcılar paranın yatmasından memnun

Ordulu arıcılar da kovan başı destekleme kapsamında hesaplarına yatan paradan dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. 

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati Aydın, 2014 kovan başı destekleme ödemesinin yapılmasının kendilerini mutlu ettiğini anlatarak, "Kışın ortasında bu para herkes gibi bizleri de sevindirdi. Yetkililere teşekkür ediyorum" dedi. 

Tufan Aydın'da 20 yıldır arıcılık yaptığını ve son yıllarda aldığı destekleme ödemesinin kendilerini rahatlattığını söyledi.