ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Avrupa ve Türkiye'nin deniz doldurularak inşa edilen tek havalimanı olan ve gelecek hafta açılışı planlanan Ordu-Giresun Havalimanı'nın yapımında kullanılan 36 milyon ton taş için kamyonlar 950 bin sefer yaptı.

Ordu'nun Gülyalı ilçesinde yapımı tamamlanan ve 22 Mayıs Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun resmi açılışını gerçekleştirmesi beklenen Ordu-Giresun Havalimanı'nda hazırlıklar sürüyor. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Fatih Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu-Giresun Havalimanı Projesi'ne Karadeniz Bölgesi'nde artan ulaşım talebini karşılamak amacıyla yaklaşık 4 yıl önce başlandığını belirtti.  

Projede görev alan Türk mühendislerin ilkleri gerçekleştirdiğine işaret eden Turan, 2 milyon 250 bin metrekare alanın doldurulduğunu ve burada yaklaşık 36 milyon ton taşın kullandığını söyledi.

Turan, kamyonların malzemeleri taşırken yaklaşık 950 bin sefer yaptığını belirterek, "Kıyı yapısı tasarımı itibarıyla ise doldurulan 10 ton ağırlığındaki taş sayısı, 850 bin civarında. 1-2 metre büyüklüğündeki taşlar havalimanı kıyısına dizilmiş durumda. Bunlar tamamen Türk mühendislerin ve Türk müteahhitlerin gerçekleştirmiş olduğu bir çalışma" diye konuştu.

 

- Yabancı mühendislerin ilgisini çekti 

Ordu-Giresun Havalimanı'nın, yabancı mühendis ve uzmanların da ilgisini çektiğini anlatan Turan, tamamen denize dolgu olarak inşa edilen havalimanının, Japonya ve Hong Kong'ta da bulunduğunu ifade etti.

Turan, Avrupa'da ise bu havalimanının başka bir benzerinin bulunmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla bu havalimanı, Avrupa ve Türkiye'de bir ilk ve tek örnek. Şu anda bu yatırım, yabancı uzmanların ilgisini çekmiş durumda. Mühendislik tasarımı itibarıyla havalimanını yaparken bilimsel olarak çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Yapılan dolguların oturma miktarları her gün takip edildi. Yaklaşık 100 yılık dalga analizlerine göre tasarım gerçekleştirildi. Özellikle uzak doğudan ve çeşitli ülkelerden teknik uzmanların gelerek bizden bu anlamda bilgiler aldılar. Tasarım aşamasında da incelemeye devam ettiler. Yaptığımız bilimsel ve deney çalışmaları raporlarını hem bakanlığımızda hem de yerinde incelemeye gelen teknik yabancı uzmanlar oldu. Bundan sonra da ilginin artacağına inanıyoruz."

Aynı projenin benzerini Rize, Artvin arasında yapılacağını ve fizibilite çalışmalarının sürdüğünü anlatan Turan, "Buradan aldığımız tecrübeler ışığında Karadeniz'in zorlu coğrafyasının karada izin vermediği alanlarda Ordu-Giresun Havalimanı Projesi tecrübesinden yola çıkarak yenilerini inşallah yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.