TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz'de bu sezon palamut ve istavrit hem balıkçıların hem de vatandaşın yüzünü güldürürken, "fakirin protein deposu" ve "sofraların tacı" olarak nitelendirilen hamsi istenilen düzeyde avlanamıyor.

Trabzon'da yaklaşık 40 yıldır balıkçılık yaparak geçimi sağlayan Salih Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsi avının son günlerde azalmasıyla balıkçıların rotasını denizde bol olan mezgit ve istavrite çevirdiğini söyledi.

Palamut sezonunun bittiğini ancak buna rağmen bol miktarda palamut avlandığını da dile getiren Usta, hamsi sezonu olmasına rağmen tezgahların şu anda mezgit, istavrit ve barbunla süslendiğini ifade etti.

Usta, son bir haftadır Karadeniz'de yoğun kar yağışı ve fırtına olduğunu anlatarak, "Teknelerimiz zaman zaman denize açılamadı. Bizim gibi küçük balıkçılar da en çok mezgit, istavrit ve barbun avladı. Sezon çok iyi olmasa da güzel gidiyor" ifadelerini kullandı.

- "Fiyatlar hamsiye endekslidir"

Hamsinin beklentilerini karşılamadığına dikkati çeken Usta, "Havalar çok sıcak gitti. Bu durum da hamsiyi etkiledi. Şu anda hava sıcaklığı düşmeye başladı ama hamsi yine de az avlanıyor. Bu nedenle beklentimizi karşılamıyor. Umduğumuz kalitede ve oranda hamsi avlayamıyoruz. Önceden hamsi ağları elle çekilirdi, o nedenle belli seviyedeki hamsi avlanırdı. Şimdi öyle bir sistem var ki büyük tekneler en derindeki hamsiyi bile avlıyor. Önceden 5 ile 6 ayda avlanan hamsi şimdi bir ya da iki günde avlanıyor. Bu da hamsi avını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Usta, hamsinin az oluşunun fiyatları da etkilediğini belirterek, "Hamsi piyasada olduğu zaman genel olarak bütün balıkların fiyatı düşer. Fiyatlar hamsiye endekslidir. Hamsi az olunca da diğer balıkların fiyatı artar" dedi.

- "Hamsi hem az hem de beklenen kalitede değil"

Baba mesleği balıkçılığı sürdüren Sefa Yazıcı ise palamut sezonunun bittiğini ancak buna rağmen bol miktarda palamut avlandığını söyledi.

Hamsi sezonu olmasına rağmen deniz suyu sıcaklığı istenilen seviyeye düşmediği için palamudun hala varlığını koruduğuna işaret eden Yazıcı, "Palamut sıcak, hamsi ise soğuk havayı seviyor. Denizdeki sıcaklık seviyesi düşse hamsi olacak ama şu an deniz suyu sıcak olduğu için hamsi yok denecek kadar az. Bunun dışında yanlış avlanma da hamsinin varlığını etkiliyor. Şu anda hamsi hem az hem de beklenen kalitede değil. İnşallah deniz suyu sıcaklığı 5 dereceye kadar düşer ve hamsi biraz daha fazla avlanır" diye konuştu.

Yazıcı, balıkçı tezgahlarında şu anda palamut, istavrit, mezgit, barbun ve levreğin yer aldığını belirterek, fiyat olarak da istavritin 5, palamudun 3 tanesinin 10 liradan satışa sunulduğunu kaydetti.

Yazıcı, hamsi olmamasına rağmen sezonun iyi gittiğini, geçen yıla kıyasla bu sene daha bereketli balık sezonu olduğunu ve palamut ile istavritin yüz güldürdüğünü sözlerine ekledi.