Merkezi Mardin’de bulunan düşünce kuruluşu USTAD Başkanı Ahmet Akgül, başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkanlık sistemi tartışmalarının ön yargıdan uzak yapılması halinde daha sağlıklı bir sonuca varılacağını belirten Akgül, cumhuriyet tarihinin en başarılı ve atağa geçilen dönemlerinin, tek başına güçlü iktidar dönemleri olduğunu, iki partinin yarışına sahne olacak başkanlık sistemini istikrar açısından olumlu gördüklerini söyledi. Akgül, başkanlık sisteminin 100 yıldır parlamenter sistemle yönetilmeye alışık Türkiye için bir takım problemleri beraberinde getirme olasılığı varsa da ilk başlarda görülecek bu problemlerin kısa bir sürede aşılacağına inandığını ifade etti.
Özellikle ekibiyle gelip ekibiyle giden yönetimlerin daha başarılı olduğunu sözlerine ekleyen Ahmet Akgül, batıda yaşayan vatandaşların Türkiye’nin bölgesel gerekçelerle bu sisteme şimdi için hazır olmadığına dair endişelerinin yaşanan süreçlerden dolayı doğal karşıladığını ama başkanlık sistemini bölgeye endekslemenin yeni Türkiye resmini daraltmak anlamına geleceğini dile getirdi.
Netice itibarıyla hem şu an uygulanan sistemin, hem anayasa değişikliği ile uygulanması düşünülen başkanlık sisteminin şeri değil, dünyanın gelişmiş bir çok ülkesinde uygulana yönetim şekilleri olduğunu anlatan Akgül, konunun tartışılmasından korkulmaması gerektiğini, bu tartışmanın halihazırdaki sistemin olumlu ve olumsuz yönlerinin ayrıntılı olarak görme şansı vereceğini kaydetti.
Akgül, seçim öncesi başkanlık sisteminin konuşulmasının vatandaşın bu yöndeki tercihini sandığa yansıtmasına neden olacağını hatırlatarak, ülkeyi hareketli bir seçimin beklediğini sözlerine ekledi.