Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen KOP Yerel Yönetimleri Güçlendirme Toplantısı Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde gerçekleştirildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yaygın olarak kullandığı kalkınma modellerinin KOP ilçelerinde uygulanması için başlatılan KOP Yerel Yönetimler Toplantısı son olarak Cihanbeyli Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı.
Toplantıya KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Cihanbeyli Kaymakamı Ahmet Gencer, Altınekin Kaymakamı Haydar Köktaş, Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale, Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Nuri Ödük, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Altınekin Belediye Başkan Yardımcısı Sami Yetkin, Kulu Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erdoğan ve Cihanbeyli, Sarayönü, Kadınhanı İlçe Tarım Müdürleri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale, KOP kapsamında sulanan alanların artırılması ve kuzey etabının kesinlikle harekete geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen KOP Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Toplantısı’na ev sahipliği yapıyoruz. Bundan sonra birlik ve beraberlik içerisinde ilçemiz ve bölgemiz için beraberce mücadele edeceğiz. Tek ses ile daha da güçlü olacağımıza inanıyorum” dedi.
“YEREL KALKINMAYI ÖNEMSİYORUZ”
Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’den oluşan KOP Bölgesinin tamamında düzenlenen toplantılarla, öncelikli olarak ilçelerin kalkınması, güçlü bölge ve güçlü Türkiye için çaba harcadıklarını söyleyen KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından çok kısa bir süre içerisinde açıklanması beklenen KOP Eylem Planı ile bölgenin gerçek kalkınma potansiyelinin öne çıkacağını belirtti. Yerinden kalkınma için ilk olarak yerel yönetimlerin ekonomik olarak güçlenmesini sağlamak gerektiğini vurgulayan Babaoğlu, kendi kaynaklarını kendisi oluşturan yerel yönetimlerin Türkiye’nin zenginliği olan beşeri sermayeyi harekete geçirmekte etkin bir rol üstleneceğini hatırlatarak; “KOP ilçelerini Türkiye’ye ve dünyaya açmayı amaçlıyoruz. Açıklanacak KOP Eylem Planı ile yerel yönetimlerin kendi kendine yeter hale gelebilmesinin önünü açmak istiyoruz. Güçlü yerel yönetimler için öncelikli olarak ilçelerde Belediye ve Kaymakamlıkların kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi lazım. Buradan doğacak hareketin ivmesi KOP illerimizin tamamında kurumsal kapasitenin geliştirilmesinde çok önemli bir faktör oluşturacak” diye konuştu.
Kendi projesini üreten, kendi fonları temin eden, kendi kendine yetebilen yönetim anlayışının hayal olmadığına vurgu yapan Babaoğlu, “KOP İdaresi olarak Belediyeler ve Kaymakamlıklarımıza her türlü teknik ve eğitim faaliyetleri ile destek vereceğiz. Hali hazırda kullanılabilecek fon ve kaynakları anlatıyoruz. İlçe Belediyelerinde oluşturulacak proje ofisleri ile yerele kaynak oluşturacak kalifiye personel ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacağız" şeklinde konuştu.
Toplantının son bölümünde beş ilçeden oluşan topluluğun bir yıl sürecek dönem başkanlığına Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale, oy birliği ile seçildi.