Yüksel KOÇ/İSTANBUL,() Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen ve 12 kişini ölümü 29 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan “Hayata Dönüş” davasına devam edildi.
39 askerin 12 kez müebbet ve 29 kez de 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı dava dosyasının bir örneğinin talep üzerine AİHM’e gönderilmesine karar verildi.
Mahkeme, aynı olayla ilgili bu yıl 157 kişi hakkında açılan ikinci davanın bu dava ile birleştirilmesi yönündeki talebin Yargıtay’ca karara bağlanmasına karar verdi. 

YENİ İDDİANEMEDE ŞÜPHELİ SAYISI 157 KİŞİ

Bakırköy 13 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz sanıklar Tuncay Köken, Sultan Dal, Hayrettin Çiftçi, Bilal Akşit ve Vedat Ceylan ile avukatları ve müşteki avukatları katıldı.
Aynı konu ile ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca bu yıl ikinci bir iddianamenin hazırlandığını belirten Mahkeme Başkanı Erdoğan Tost, yeni iddianamede maktullerin 12 kişi, müştekilerin 44 kişi olduğunu belirtti. Yeni iddianamede şüpheli sayısının 157 olduğunu hatırlatan Başkan Tost, sanıkların “Kasten öldürme'' ile suçlandığını, suç tarihinin 19 Aralık 2000 olduğunu ve suç yerinin Bayrampaşa Cezaevi olarak belirtildiğini ifade ederek, bu davanın kendi davaları ile birleştirilmesi amacıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince kendilerine gönderildiğini hatırlattı.
Duruşmada söz alan Cumhuriyet savcısı Sinan Coşar, iki iddianamenin sanıklarının farklı olduğunu, bu dosyada da belli bir aşama kaydedildiğini gerekçe göstererek, birleştirme talebinin Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından karara bağlanması için dosyanın Yargıtay’a gönderilmesini istedi.
MÜŞTEKİLER İKİ DAVANIN BİRLEŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ
Müştekiler vekili Avukat Fikret İlkiz, “İki iddianame sadece sanıklar yönünden farklıdır. İddianameler deliller aynıdır. Bu davada tanık olanlar yeni iddianamede sanık oldular. Yapılacak şey yeni sanıkların sorgusudur. Başka bir şey araştırılmayacak. Yargıtay’a gönderilmesi zaman kaybıdır. Biz iki davanın birleştirilmesi gerektiği inancındayız” diyerek iki davanın birleştirilmesi yönünde görüş bildirdi.
DURUŞMA SALONUNDA ÖLDÜRÜLENLERİN FOTOĞRAFLARI İZLENDİ
Müşteki Avukatı Several Ballıkaya’nın talebi üzerine operasyon sırasında hayatını kaybeden 12 kişinin otopsi sırasında çekilmiş fotoğrafları duruşma salonunda bulunan ekranlarda izlendi.
AVUKAT BALLIKAYA"ZOR İZLEDİM"
Fotoğrafların izlenmesinin ardından söz alan Avukat Several Ballıkaya, “Bu görüntülerdeki kişiler tanıdığım kişilerdi. Zor izledim. Bu görüntüleri izlerken gülebilen bir sanık var aramızda. Hem yanarak ölenlerin hem de kurşunla ölenlerden ne tesadüf ki mermi çekirdeği çıkmadı. Biz emanet memurluğunda bir belge bulduk, bu belgede bir çok mermi çekirdeği olduğu belirtilmektedir” dedi.
BİRLEŞTİRME KARARINI YARGITAY VERECEK
Mahkeme, daha önce de hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldığı halde gelmeyen tanık Zeki Bingöl hakkında yeniden zorla getirilme çıkarılmasına, AİHM’nin talebi doğrultusunda dosyanın bir örneğinin DVD’ye yüklenerek AİHM’e gönderilmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, birleştirme talebiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kendilerine gönderilen yeni iddianame ile ilgili kararın Yargıtay tarafından verilmesi amacıyla dosyayı Yargıtay’a göndermeye kararı vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2010 yılında hazırlanan iddianamede, 19 Aralık 2000 tarihinde gerçekleşen operasyonda Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin öldüğü 29 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı.
39 jandarma er hakkında iddianame hazırlayan Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı, 39 şüphelinin, “Görev sınırını aşarak gayrimuayyen şekilde birden çok adamı öldürmek” suçundan 12 kez müebbet ve 29 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten 29 kez 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarını talep etmişti.