ORDU (AA) - Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, üreticilerin fındığı pazara indirmede acele etmemesi, güzel şekilde kurutması ve seçmesi gerektiğini söyledi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl hava muhalefetinden dolayı bahçelerde kalan fındıkta çürüğe kaçma gibi olayların yaşandığını ve üründe rutubetlenme olduğunu belirtti.

Fındık ürününe üreticinin altın değerinde sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Uslu, pazara inen ürünün de altın gibi değerli ve kaliteli olması için bakımının iyi yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Bu yıl hava muhalefeti sebebiyle fındık hasadına geç başlanıldığını ve bu nedenle de gecikmeyle pazara indiğini hatırlatan Uslu, "Fındık sezonunun başlamasıyla, hava muhalefetinin içine düştük. Fındık önceki yıllara göre 10 gün geç başladı ve bir süredir pazara düzenli bir şekilde inmeye başladı" dedi.

Uslu, hava muhalefetinden dolayı bahçede sona kalan fındıklarda çürüğe kaçma olayının yaşandığını ve aşırı yağışların fındıkta rutubetlenmeye sebep olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"İlk toplananlar fındık hasadında sorun yoktu. Havaların son zamanlarda yağışlı gitmesi ve fındığın bahçede kalmasından dolayı gelen fındıklarda çürük çıkıyor. Üreticilerimiz fındığı seçiyorlar, bununla ilgili bir sorun yok ancak rutubetle ilgili sorunlar oluyor ama bundan sonrasında havalar güzel ve bu sorun da bu şekilde halledilir. Fındığın pazara yaş olarak indirilmesi fındık fiyatının belirlenmesinde etkendir. Fındık rutubetlidir, yaştır, kalitesi düşüktür, bunda tüccarlar fiyat kırımı yaparlar. Üreticilerimiz fındığını pazara indirmede acele etmemeli, güzel şekilde kurutmalı ve fındığı seçmelidir."