Beyoğlu’nda 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü çerçevesinde yürüyüş düzenlendi. Bazı vatandaşların etkinliği sigara içerek izlemesi dikkat çekti.
Dünya Sigarayı Bırakma gününde Türkiye Yeşilay Cemiyeti, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe bir çok vatandaş katıldı. Taksim Tünel’den başlayan yürüyüş Galatasaray Meydanın’da son oldu. “Sigaraya Kırmızı Kart Göster”, “Sigara Geleceğinizi Öldürür” gibi çeşitli pankart ve dövizler eşliğinde yürüyüş düzenleyen gruba bir bando takımı da eşlik etti. Yürüyüş sonrası Galatasaray Meydanı’nda toplanan grup burada kısa bir basın açıklaması yaptı.
Grup adına açıklama yapan İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Profesör Dr. Nurhan İnce sigara bağımlılığına ilişkin farkındalığı arttırmak istediklerini belirterek, "İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyemiz, Yeşilay Derneği ve Sivil Toplum Örgütleriyle birlikte böyle bir aktivite planladık. Dünyadaki en kanserojen madde ve dünyadaki gözüken en çok üç ölüm sebebinin de sebebi. Bu nedenle toplumsal farkındalığı artırmak hiç sigaraya başlamamış gençlerimizin bu etkenle karşılaşmaması için mücadele etmek temel sorumluluğumuz. Ben tüm basına da bu konuda ciddi görevler düştüğünü düşünüyorum ve katkınız için teşekkür ediyorum. Umarım mümkün olduğunca daha çok kitleye ulaşarak farkındalık yaratırız hep beraber” dedi.
Etkinliğe katılan Televizyon sunucusu İkbal Gürpınar ise, “Aslında sigarayla savaş derneği icra kurulu başkanı Prof. Dr. Melahat Dönmez ve bende icra kurulu üyesiyim. Ne olursunuz ya sigara diyoruz ya sağlık. Her 6 saniyede bir insan ölüyor sigaradan. Ne olursunuz bırakın” şeklinde konuştu.
Sigarayla Savaş Derneği İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Melahat Dönmez sigaranın kanser önleyen geni yok ettiğini söyleyerek, “Herkes kanser oluyor. Anne karnında bebek neler yaşıyor. Anomaliler, düşükler, erken doğum. Kadınlar menopoza, erkekler antropoza giriyor. Cildimiz kırışıyor. Ve sigara içenle içmeyen arasında en az 10 yıl fark oluyor” diye konuştu.
Yapılan basın açıklamasının ardından etkinliğe katılan vatandaşlar bir süre daha Galatasaray Meydanı’nda kalarak bando takımının çaldığı şarkılara eşlik etti. Bazı vatandaşların sigara karşıtı yürüyüşü sigara içerek izlemesi dikkat çekti.