Aydın İl Yenilik Platformu tarafından patent ve markalaşmaya ilişkin düzenlenen toplantı Aydın’da 2001 yılında kurulan Markayder’in tepkisine neden oldu. Toplantıyı markalarına tecavüz olarak kabul eden Markayder Başkanı Peri Banu Nemutlu, toplantıyı düzenleyen Prof. Dr. Didem Evci Kiraz hakkında suç duyurusunda bulunarak yasal işlem başlattıklarını açıkladı.
Kendisine ulaşmış her hangi bir şeyin olmadığını belirten Aydın İl Yenilik Platformu Yürütücüsü Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, “Biz Vali Bey’in imzası ve izni ile etkinliği yapıyoruz. Kimsenin markasına tecavüzümüz söz konusu değildir” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan MARKAYDER Başkanı Peri Banu Nemutlu, “Deneğimiz MARKAYDER 2011 yılında özellikle fikri ve sınai mülkiyet hakları ve şehir markalaşmaları üzerine faaliyet göstermek üzere kurulmuştur. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereği Tescilli marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal ve/veya hizmetlerin aynı veya benzeri mal ve/veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk tarafından, işaret ile tescilli marka arasında lişkilendirilme ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali bulunan herhangi bir işaretin kullanılamayacağı açıktır. Maalesef Aydın İl Yenilik Platformu yürütücüsü tarafından “MARKAYDIN” isimli tescilli markamızla ilişkilendirilen bir çalıştay organize edilmiştir. Aydında ve bölgede fikri ve sınai mülkiyet alanında faaliyet gösteren tek sivil toplum örgütü olmamıza rağmen derneğe her hangi bir bildirim yapılmamıştır. Yürüttüğümüz çalışmalardan haberdar olan kişinin bilgi vermeksizin aynı adla faaliyet düzenlemesi üst yöneticileri yanıltılmasına sebep olacağı gibi fikri emeğimizin kötüye kullanıldığına dair kanaat oluşturmuştur. Belirttiğimiz sebeplerle tescilli markamıza tecavüz olarak kabul edilen bir etkinliğin sorumlusu hakkında suç duyurusunda bulunarak yasal işlem başlattığımızı kamuoyuyla üzülerek paylaşırız” ifadelerine yer verdi.
Bu arada Aydın İl Yenilik Platformu yürütücüsü Didem Evci Kiraz, İl Yenilik Platformu tarafından düzenlenen etkinliğin de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Aydın programı dolayısıyla iptal edildiğini belirtti.