ZONGULDAK (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Bizim beş milyona yakın veri tabanımız var. Bu beş milyonluk veri tabanımızı kök hücreye naklettiğimiz zaman, onları bu konuda seferberliğe çağırdığımızda ve Sağlık Bakanlığı ile eşleştirme durumu başladığında Türkiye'de kemik iliği nakli problem olmaktan tamamen çıkacaktır" dedi.

Akar, bir otelde düzenlenen Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge toplantısında yaptığı konuşmada, 3 Mart 2015'te olağanüstü kongre yapacaklarını, kongrenin olağan kongrelerden hiçbir farkının olmayacağına, aynı coşku ve heyecanın bu kongrede de yaşanacağına inandığını söyledi.

Türk Kızılayı'nın bir sivil toplum inisiyatifi ve devletinin yanında yardımcı rol oynayan organizasyon olduğunu herkese gösterilmesi gerektiğini ifade eden Akar, şöyle konuştu:

"Bölgeyi kan donasyonu (bağış) açısından tebrik ediyorum. 2005 yılında sistematik şekilde kan toplamaya başladığımız zaman Türkiye'de cebri usullerle 305 bin ünite kan toplanıyordu. Bu 305 bin hastaya şifa oluyordu. Şimdi geldiğimiz noktada Türkiye'de 1 milyon 865 bin ünite kan toplanıyor ve bu da 5 milyon hastaya şifa oluyor. Niye? Çünkü biz kanları üç kompenenta ayırıyoruz. Bir kan üç cana şifa olabiliyor. Bu kanı toplayanlar da ve verenler de misliyle sevaba kavuşmuş oluyor. Geçtiğimiz yılki hedeflerini aşan bu bölgeyi tebrik ediyorum. Türk Kızılayı'na bu özel görevin verilmesinin sebebi de Türkiye'ye yayılmış inançlı ve kaliteli şubesi olmasından kaynaklanıyor."

- "Türkiye'de kemik iliği nakli problem olmaktan tamamen çıkacak"

"Türk Kızılayı olarak kök hücre meselesine de girdik" diyen Akar, şöyle devam etti:

"Türkiye'de artık lösemi olduğu ve başka türlü rahatsızlıklarından dolayı kandan ve plazmadan yapılan ilaçlara ihtiyacı olanların, ihtiyaçları karşılanacak ama kök hücre ve kemik iliği nakline ihtiyacı olanların ihtiyacı da Türk Kızılayı'nın yaptığı donasyon karşılığında karşılanmış olacak. Şimdiden başladık. Sağlık Bakanlığı henüz daha analizlere ve tetkiklere başlamadan bu işe başladığımız günden bugüne kadar 40 bin kemik iliği donörü bulduk. Bizim 5 milyona yakın veri tabanımız var. Bu beş milyonluk veri tabanımızı kök hücreye naklettiğimiz zaman, onları bu konuda seferberliğe çağırdığımızda ve Sağlık Bakanlığı ile eşleştirme durumu başladığında Türkiye'de kemik iliği nakli problem olmaktan tamamen çıkacaktır. Bu da sizlerin ve bizlerin çalışmaları sayesinde oluyor. Artık Amerika'da, Avrupa'da ilik bankalarında eşleştirme arama noktasından çıkarmış olacağız. Bu insani, milli ve dini vazifedir."

- "Türk Kızılayı, KDV'den ve bütün vergilerden muafiyet kazanacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kongrelerinde kendilerine iki hediyesi olacağını söyleyen Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birincisi Hazine mallarının Türk Kızılayı'na ücretsiz 49 yıllığına tahsisini öngören yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Mecliste, iç güvenlik yasa tasarısının önüne alınmak suretiyle gündeme alınacak. Önümüzdeki haftalarda yasalaşmış olacak. Türk Kızılayı bugün kullandığı Hazine mallarını ücretsiz olarak 49 yıllığına tahsis almış olacak. Bundan sonra beğendiği Kızılay amaçları için kullanacağı arsaları ücretsiz olarak tahsis alabilecek. Bunun bütçemize yansıması yılda 20-30 milyon liradır.

İkincisi bundan sonra Türk Kızılayı, KDV'den ve bütün vergilerden muafiyet kazanacaktır. Bize vergisini ödeyerek bağış yapmış olan insanların paralarıyla yaptığımız harcamalarda da KDV ve ÖTV ödüyoruz. Bir haksızlık yapılıyor. Bankalardan transfer ettiğimiz paralarda stopaj ödüyoruz. Bu iki konu hem Türk Kızılayı'na ciddi katkı sağlarken ileriye doğru yapacağımız yatırımlarda ve açacağımız ticari işletmelerde vergi muafiyeti dolayısıyla rakiplerimizin bir adım önüne geçmemizi sağlayacak."