Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu birbirinden ilginç konuları ile tarihe ışık tutuyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihine sahip çıkarak hayata geçirdiği Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun ikincisi bugün başladı. 3 gün sürecek olan sempozyumda Kocaeli tarihine ışık tutulması amaçlanıyor. Uluslararası Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda, Osmanlı’nın ilk Emir-i Sevahili Kara Mürsel Bey’in hayatı, milli mücadelede Kocaeli, Kocaeli’de iz bırakan Kuvay-i Milliyeci İpsiz Recep, İzmit’teki önemli gelişmelerin The Times Gazetesi’ndeki yankıları, İzmit Ermenileri, Karamürsel Çekirge Afeti, Seyyahların gözüyle Kocaeli, Antik Kaynaklar Işığında Eski Çağda İzmit Civarını Etkileyen Depremler, Kocaeli’den Osmanlı Donanmasına Kalyoncu Temini, İzmit’te bir Osmanlı Şehzadesi; Süleyman Paşa ve Pişmaniye tarihi başlıklı konular işlenecek.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bithnyia’sı, Nicomedya’sı, Bizans’ı, Osmanlı dönemi, Fetihler dönemi ve Cumhuriyet tarihi ele alındığı zaman çok zengin bir tarihi mirasa sahip olan Kocaeli’deyiz. Pek çok defa karıştığını duyuyorum. Kocaeli, İzmit ile karıştırılıyor. İzmit önemli, tarihi bir mekan tabii ki, ama İzmit, Kocaeli ilinin bir ilçesi İzmit demek Kocaeli demek değil. Kocaeli denince Gebze’de, Karamürsel’de, Kandıra’da, İzmit’te, Kartepe’de, şu anda 12 ilçemiz köyleriyle birlikte bu isimle anılır. İl sınırıdır. Cumhuriyet döneminde bu isim verilmiş. Kocaeli ismi çok önemlidir. Verenleri de ben burada saygı ile anıyorum. Kararı o günkü tarihte TBMM’de, parlamento da Akçakoca’nın ismine saygı duyularak alınmış” dedi.
Konuşmaların ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Karaosmanoğlu, Türk Denizcilik Tarihine yaptığı katkılardan dolayı Prof. Dr. İdris Bostan’a plaket verdi. Ödül töreni sonrasında Uluslararası Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun ilk oturumu Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Prof. Dr. Azmi Özcan’ın başkanlığında Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Maria Pia Pedani ve Prof. Dr. Chakib Benafri katılımı ile gerçekleştirildi.