Birçok televizyon programında, gezi ve turlarda günlük hayatta bakıp geçtiğimiz manevi değeri de oldukça yüksek kutsallarımızı anlatan Talha Uğurel, Ülke Kültür ve Kitap Servisi'ne önemli açıklamalarda bulundu.
Uğurluel, Saray arşivlerinde kilitli kalan ve Yavuz Sultan Selim döneminde Topkapı Saryı'na gelen, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın su içerek şereflendirdiği ahşap tası anlattı.


- Kutsal Emanetler ilk olarak Osmanlı Devleti’ne nasıl geçti?

Yavuz Sultan Selim’in 1517 Mısır Seferinde Mekke Şerifi oğlu ile Mısır’a Yavuz’a gönderdi. Yavuz’da İstanbul’a dönerken yanında getirdi.

- Hz. Peygamber’in su içerek şereflendirdiği ahşap tas yüzyıllarca nasıl gizli kalmış, peki şimdi nerede?

Peygamber Efendimiz’in (SAS) su içtiği tas aslında kayıp değildi. Topkapı Sarayında diğer emanetlerin arasında yüzyıllardır durmaktaydı. Ancak Osmanlı Envanterine gümüş taş olarak geçmiş. Ancak hakkında başkaca birşey bilinmiyordu. Aslında tas gümüş değil sadece dışı gümüş ile kaplı ahşap bir tas. 2003 yılında kıymetli bir araştırmacımız bu tası merak etti ve inceleme sırasında gözlerden kaçan bir detay ortaya çıktı. Tasın dudak değen kısmında incecik bir yazı tası çevrelemekteydi. Orada yazdığı üzere tasın Peygamber Efendimiz’in (S.A.S.) su içtiği tas olduğu anlaşıldı.

Medine’de sahabelerle oturup sohbet ettikleri bir esnada Sehl adında bir çocuk sahabenin Efendimiz’e bu ahşap tas ile su getirdiği, sonra tası sakladığı yıllar sonra Medine Valisi Ömer bin Abdülaziz Hz.ne hediye ettiği, ondan da gele gele Memlüklülerin Şam Valisi Emir Sibay’a ulaştığı yazıyor. Emir Sibay tası korumak için dışını gümüşle kaplatmış ve o güne kadar bilinen hatırasını da buraya ekletmiş. Sonrasını sadece tahmin etmeye çalışıyoruz. Muhtemelen Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi sırasında uğradığı Şam’da bu emanetten haberdar oldu ve onu istanbula intikal ettirdi. Bugün bu kab Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi'nde...
- Kutsal emanetlerde bir ‘pazu bandı’ var. Biraz hikayesinden bahsedebilir misiniz?

Yavuz Sultan Selim’in 1517 Mısır Seferinde Mekke Şerifi oğlu ile Mısır’a Yavuz’a gönderdi. Yavuz’da İstanbul’a dönerken yanında getirdi.


Ülke Haber