Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun üzerinde 2,5 yıl geçmesine rağmen toplum tarafından hala bilinmediği ortaya çıktı. Tamamen iki tarafından rızası ile Hukuk Fakültesi mezunu, 5 yıl mesleki tecrübeye sahip hukukçuların arabulucu olarak 3. kişi olarak yer aldıkları alacak davası, işçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tazminat davaları boşanma sonrası nafaka alacağı gibi konularda taraflar arabulucu yolu ile anlaşma yoluna gidiyor.
KİMLER ARABULUCU OLABİLİR?
Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye genelinde Bursa ve İzmir arabuluculuk uygulamasında en fazla işlemin yapıldığı iller arasında yer alıyor. Muğla’da 2012 yılından bu yana 4 arabuluculuk işlemi gerçekleşirken, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nu ile mahkemelerdeki yığılmaların önüne geçilmesi hedefleniyor. Hukuk Fakültesi mezunu Canan Karaosmanoğlu, Arabuluculuk uygulamasının taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın, mahkemeye başvurulmadan önce mahkeme sırasında, tarafsız, bağımsız ve eğitimli bir arabulucunun desteği ile çözülmesi yönetimi olduğunu açıkladı. Karaosmanoğlu, “Mesleklerinde en az 5 yıllık bir tecrübeye sahip, Hukuk Fakültesi mezunu, tam ehliyetli, T.C. vatandaşı, arabuluculuk eğitimini tamamlayarak sertifikasını almış, sertifika sonucunda yazalı ve sözlü mülakatları başarı ile tamamlamış ve son olarak Arabuluculuk Siciline kaydını yaptıran üçüncü kişiler arabuluculuk yapabilir” dedi.
“SONUÇ ALINIRSA BU BAĞLAYICIDIR”
Arabulucunun hakem veya hakim olmadığının altını çizen Karaosmanoğlu, “Arabulucu karar veremediği gibi taraflara çözüm de öneremez. Arabulucu tarafların arasındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Bu tamamen uyuşmazlığın çözümünü isteyen iki tarafın gönüllülük esasına dayanıyor. Taraflar istedikleri zaman süreci sonlandırarak mahkeme aşamasına geçebilir. Taraflar anlaşmaya varırlar ise bu anlaşma tarafları bağlar. Arabulucuya mahkeme öncesi veya mahkeme aşamasında da başvurulabilir” dedi.
HANGİ DAVALAR ARABULUCUK KAPSAMINDADIR?
Arabulucu Canan Karaosmanoğlu, arabuluculuk için başvuracak tarafların öncelikle her iki tarafın rızasının şart olduğunu söyledi. Karaosmanoğlu, “Arabuluculuk kapsamında uyuşmazlık bulunan alacak davaları, işçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tazminat davaları, boşanmanın sonucundaki nafaka alacaklarız ve miktarının belirlenmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi, kira sözleşmesi, iş kazası gibi davalar Arabuluculuk kapsamındadır” dedi.
ARABULUCULUĞUN FAYDALARI
Karaosmanoğlu, kanunun çıkmasının ana nedeninin mahkemelerdeki yığılmaların önüne geçilmesi olduğunu belirterek, “Arabulucuya başvuranlar anlaşma zemini bulduklarında mahkemeye gitme zorunluluğu olmayacak. Dava boyunca yapılacak tüm masraflardan kurtulmuş olacaklar, Davalar yıllarca sürmeyecek, sorunun çözümü hakim veya hakem tarafından değil, sorunun esas sahipleri tarafından çözülecek, arabuluculukta gizlilik esastır. Anlaşma sağlanmasa bile tarafların dava açma hakları devam etmektedir” dedi.