Hafta başında enflasyon verisinin beklentilerinde iyi gelmesi ve Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen güçlü talebin ardından alımların  güçlendiği tahvil-bono piyasasındaki pozitif seyir bugün de devam ediyor. 


Güne yüzde 7,77'den başlayan 10 yıllık gösterge tahvil faizi bu seviyeden gelen alımların etkisiyle 19 Haziran 2013'ten beri en düşük seviye olan  yüzde 7,40'a kadar geriledi. 10 yıllık tahvil faizinde yılbaşından itibaren  yaklaşık 70 baz puan düşüş görüldü. 

Gösterge tahvilin bileşik faizi ise güne yüzde 7,69'dan başladıktan  sonra yüzde 7,45'e kadar gerileyerek 2 Aralık 2013'ten beri en düşük seviyeyi  gördü. Gösterge tahvilin bileşik faizi yılbaşından bugüne kadar olan dönemde  yakalaşık 55 baz puan düşüş gerçekleşti.

  

Analistler, vade ile getiri arasındaki ilişkiyi anlatan getiri  eğrisine bakıldığında kısa vadeli tahvil getirileri ile uzun vadeli tahvil  getirilerinin birbirine yakınsamış olmasının, Türkiye Cumhuriyet Merkez  Bankası'nın (TCMB) da her Para Politikası Kurulu toplantısının ardından dile  getirdiği gibi kısa ve uzun vadeli getiriler arasındaki boşluğun kapanarak daha  iyi bir vade dağılımına ulaşıldığına işaret ettiğini dile getiriyor.

  

Analistler, teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde  7,40 seviyesinin destek konumunda olduğunu belirtiyor.

  

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, konuya ilişkin değerlendirmesinde,  Türk Lirası varlıklarda 2015 senesinde küresel riskten kaçış ortamında oluşan  pozitif fiyatlamanın ana nedenleri arasında, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 22  Ocak günü tahvil alım programını açıklayacağı ve TCMB'nin şubat ayı toplantısında  faiz indirimlerine başlayacağı beklentilerinin yer aldığını söyledi.