Tunceli’nin son çömlek ustası Halil Bozkurt, mesleğinin ölmesini istemediğini söyledi.
70 yaşında 9 çocuk sahibi Halil Bozkurt, yaklaşık 50 yıldır Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde çömlek işi yapıyor. Beldede daha önce 16 çömlek ustası olduğunu belirten Bozkurt, şimdilerde sadece kendisinin bu işle uğraştığını ifade etti. Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde köhne bir binada çömlek ustalığı yapan Halil Bozkurt, "50 senedir bu mesleği yapıyorum. Ustalarım öldü, rahmetli oldular. Allah onlardan razı olsun. Bana bir ekmek parası bıraktılar, altın bilezik taktılar" dedi.
Tunceli ve Elazığ bölgesinde tek çömlek ustası olduğunu dile getiren Bozkurt, "Bizim Dersim bölgesinde sanatkar olarak ben tekim. Elazığ’da da bu mesleği yapan yok. Ben mesleğimi sürdürmek istiyorum. Ölmesini istemiyorum bu eski mesleğin" diye konuştu. Ailelere de çağrıda bulunan Halil Bozkurt, "Diyelim ki birden fazla çocuğunuz var. Hepsi okuyacak diye bir kaide yok. İkisi okur biri okumaz. Okumayana sanata versinler" şeklinde konuştu.
Killi toprak ve kum karışımından güveç kabı, testi, kalemlik yaptığını ifade eden Bozkurt, ürünleri Tunceli, Elazığ ve Erzincan’a sattığını söyledi. Çömlek ustası Halil Bozkurt, mesleği öğrenmeleri için İş Kur bünyesinden 30’a yakın kişinin yanında mesleği öğrenmek için çalışmaya başlayacağını ancak bunun için kendisine daha uygun bir mekan tahsis edilmesi beklediğini de sözlerine ekledi.
Çömlek ustası Halil Bozkurt’un yanında mesleği öğrenenlerden biri de Kürşat Erdoğan. Lise son sınıf öğrencisi Kürşat Erdoğan, "Akpazar Süleyman Paşa Lisesi son sınıfta okuyorum. Bu mesleği seviyorum. Dersim olmadığı zaman ve hafta sonları buraya geliyorum. Bu mesleği seviyorum, öğrenmek istiyorum. Çünkü ülkemizde ve dünyada teknoloji geliştikçe bu sanat ölüyor. Biz de öldürmemeye çalışıyoruz" dedi.