Erzurumlu kültür ve folklor adamı Sebahattin Bulut, vefatının 9. yılında, Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneğinde (ŞEHİRDER) yad edildi.
ŞEHİRDER’de düzenlenen etkinlikte yapımını Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Jale Alcan‘ın üstlendiği “Bir Bulut Vardı Yaylada Sebahattin Bulut” belgeselinin sinevizyonda gösterimi yapıldı. Gösterim öncesinde açılış konuşması yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, bu haftaki ŞEHİRDER programında Erzurumlu kültür ve folklor adamı Sebahattin Bulut’u yad ettiklerini belirtti.
Belgeselin yapımcısı ve programın oturum yöneticiliğini üstlenen Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Jale Alcan, “1954 yılında kurulan dernek belgeselinin hazırlanma onuru bana nasip oldu; mutluyum. Ayrıca yaşadığımız dönem itibarıyla kendimizi tanımanın gereği kadar, kendimizi tanıtmanın değeri ve lüzumu da meydandadır. Medeni toplumlar içerisinde bir milletin almış olduğu değer maddi varlıklar kadar, manevi varlıklarla da ölçülmektedir. Bu bağlamda Erzurum Halk Oyunları Türküleri Turizm Derneği’nin çok önemli bir görev üstlendiğini düşünüyorum. Erzurum halk oyunları ve Erzurum’a emeği geçen Sabahattin Bulut’u belgeselde anlatmanın ağırlığını hissederek çalışmaları tamamlamıştık. Halk oyunları; diğer sanat dallarından farklı olarak, ait olduğu toplumun orijinal karakterlerini taşıyan, fertlerin müşterek duygu düşünce ve davranışlarını sergileyen, başkasına göre yalnızca güzel, ama kendi içinde ilgilenen kişinin dünyasını aydınlatma özelliğine sahip bir kültürel kimliktir. Halk oyunları içinde barındırdığı melodi, ritim ve hareket yapısı ile bireyin bedensel ve ruhsal gelişiminde önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Birlikte oynamanın avantajı ile kişiye kaynaşmayı, beraber hareket etmeyi, paylaşmayı ve kendini ifade etmeyi öğreten halk oyunlarının bu özelliklerinden yola çıkarak, uygulanacak etkinliklerle ülkemiz insanının bireysel gelişiminin yanı sıra toplumsal gelişiminin de sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Bu anlamda Erzurum halk oyunlarını ayrı bir manası ve duygu bütünlüğü vardır. Belgeselimizde bu bütünlüğü aktarmaya ve izleyenlere yaşatmaya çalıştık. Bu anlamda Sabahattin Bulut’un Erzurum halk oyunlarına geçen emeğini anlatmayı ahde vefa kabul ediyoruz” diye konuştu.
Erzurum Halk Oyunları, Halk Türküleri Turizm Derneği’nin gerek kültürel, gerek sportif ve gerekse sanatsal özellikleri ile içinde yaşatıldığı toplumda, hayatın yeniden üretimi noktasında toplum bilimi açısından da oldukça önemli ve incelenmeye değer olduğunu da kaydeden Jale Alcan, “Böylesine anlamlı ve önemli bir belgeselin çekilmesini sağlayan Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Yönetimine, Erzurum’da Ankara’da ve İstanbul’da bu çalışmaya destek olan herkese teşekkürü bir borç biliyorum” şeklinde konuştu.