Aziz Voukolos Bayramı dolayısıyla İzmir’e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos’un son durağı Selçuk oldu. Dimitros Kilisesi’nde düzenlenen ayine katılan Bartholomeos, dinler arası barış ve dostluk mesajları verdi.
Patrik Bartholomoes’un Selçuk’ta ilk durağı Selçuk Kaymakamlığı oldu. Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı’yı makamında ziyaret eden Bartholomeos, Kaymakam Boyacı’yla bir süre sohbet etti. Bu ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Boyacı, Bartholomeos’a Selçuk’un simgesi Artemis heykelciği ve ilçeyi tanıtan kitapçıklar ile alakalı Atatürk’ün Nutuk eserini hediye etti.
Ardından Selçuk Belediyesine geçen Bartholomeos’u Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı karşıladı. Başkan Bakıcı ile Selçuk’un inanç turizmine yönelik çalışmaları ve bu çalışmaların önemi üzerine sohbet eden Bartholomeos, Başkan Bakıcı’ya içerisinde “Hayır dualarıyla Rum Patriği 1. Bartholomeos” yazan bir tepsi hediye etti.
Başkan Bakıcı ise Bartholomeos’a Aziz Yuhanna ikonası hediye etti. Kendisine hediye edilen ikona karşısında çok duygulanan Bartholomeos, Aziz Yuhanna ikonasını Patrikhane Kilisesi’ne asacağını söyledi.
İnanç turizmini Selçuk’ta daha da hareketlendirmek adına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 8 Mayıs’ta St.Jean Yortusu’nu yapacaklarını ve bunu gelenekselleştireceklerini belirten Selçuk Belediye Başkan Yardımcı Dr. Bülent Cinel, bu konuda Bartholomeos’tan destek istedi. Bu teklif üzerine kendisinden engel çıkmayacağını belirten Bartholomeos, “Emrinize amadeyim ve aynı zamanda 8 Mayıs benim vaftiz olduğum gündür. Bu nedenle 8 Mayıs’ta Selçuk’a geleceğim” diyerek Selçuk Belediyesinin 8 Mayıs’ta kutlanan Saint Jean Yortusu’nun geleneksel hale getirilmesi konusundaki çalışmalarına elinden gelen desteği vereceğini söyledi.
Fener Rum Patriği Bartholomeos, kısa bir süre önce restorasyonu tamamlanan Selçuk’a bağlı Şirince Mahallesi’ndeki Dimitros Kilisesi’nde ilk kez düzenlenen ayini yönetti. Çok sayıda Hristiyan Bartholomeos burada restorasyonu bir süre önce tamamlanan Dimitros Kilisesi’nde ayin yönetti.
İzmir’in yanı sıra Kuzey Yunanistan’dan da çok sayıda Ortodoks’un katıldığı ayinde, dualar sırasında bir sokak köpeğinin Bartholomeos’un yanına gelmesi ilginç görüntülere sahne oldu. Patriğin şeker vererek asasıyla sevdiği köpek, ayin sonuna kadar kilisede kaldı.
KİLİSE İBADETE AÇILDI
Aziz Dimitrios Kilisesi’ndeki ayinin sonunda konuşan Başkan Bakıcı, “Patrik Hazretlerini Selçuk’ta ağırlamaktan çok memnunuz. Dileğimiz ve isteğimiz dinler arası kardeşliğin daha da artması ve bu manada da dünyada barışın ve esenliğin hakim kılınmasıdır. İnsanlar inançlarını her yerde özgürce yerine getirmelidir. Bizim ülkemizde ve ilçe sınırlarımızda olan her ibadethanenin, ibadethane olması dileğimiz ve isteğimizdir” dedi.
8 Mayıs Yortusu’nun Saint Jean Bazilikası’nda ayin şeklinde olmasını ve Patrik Bartholomoes’un da burada bulunmasını dilediğini söyleyen Başkan Bakıcı, “Dimitrus Kilisesi bundan sonra ibadete açık hale gelecektir. Bunun için gerekli izinler alınmıştır. Daha sonra Saint Jean Kilisesi’nin de restorasyonunu tamamlayıp Sayın Valimiz Mustafa Toprak ile birlikte gerekli izinleri alarak ibadete açılmasını istiyoruz. Başkan Bakıcı konuşmasının sonunda burası hepimizin evidir, Allah’ın evidir” diye konuştu.
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Patrik Bartholomeos ile birlikte Aziz Dimitrios Kilisesi’nin bahçesine barışı simgeleyen bir zeytin ağacı dikti.