Görüntü kirliliğinin yanı sıra araç ve yaya trafiğinin güvenliği için yol ve kaldırımlarda gerçekleştirilen kazılar, sıkı bir şekilde denetleniyor.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, gerek altyapı hizmet kurumları, gerekse de vatandaşlar tarafından gerçekleştirilen kazıların kapatılmasının yanı sıra, izinsiz kazı yapanların Malatya Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından takip ve denetimlerinin yapıldığı belirtildi. Açıklamanın devamında, “Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) ile koordineli bir şekilde çalışan Zabıta Dairesi Başkanlığı’na bağlı Zabıta Müdürlüğü ekipleri, AYKOME Şube Müdürlüğü tarafından MASKİ, Telekom, FEDAŞ ve PEGAZ gibi kurumların altyapı hizmetlerinden kaynaklanan yol ve kaldırım zemin tahribatlarının veri paylaşımları yapılarak, tahrip olan yolların tamirinin yapılması için gerekli denetimler yapılıyor. Söz konusu bu kurumlarla birlikte vatandaşlar tarafından yapılan izinsiz kazılar da zabıta ekipleri tarafından sıkı bir şekilde denetleniyor. Aralıksız yapılan kontroller sırasında izinli kazıların, iş bitiminden sonra kapatılması sağlanırken, izinsiz kazılarda ise cezai müeyyideler uygulanarak, kazılan yerler tamir edilerek, vatandaşın hizmetine sunuluyor” denildi.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri tarafından, büyükşehir sürecinde kazı ve tahribatlarla ilgili olarak 3 bin 802 tutanak düzenlendiği belirtildi. Düzenlenen tutanakların 197 adedinin duba tahribatı, 2 bin 490 adedinin zemin tahribatı, bin 100 adedinin kaldırım tahribatı ve 15 adedinin ise trafik kazasından dolayı yön ve elektrik direği tahribatı ile ilgili olduğu kaydedildi. Trafik güvenliğinin riske edilmemesi için vatandaşlar, izinsiz kazı yapmamaları yönünden uyarılırken; izinsiz kazı yaptığı tespit edilen kurum ve kişilerin cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacakları ifade edildi.