Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Arı Yetiştiricileri Biriliği tarafından Ordulu arıcılara verilen ’polen tuzağı’ için dağıtım töreni düzenlendi.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen polen tuzağı dağıtım törenine Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın, daire müdürleri, arıcılar ve davetliler katıldı.
VALİ BALKANLIOĞLU: "ARILARDAN BAL DIŞINDA 5-6 ÜRÜN ELDE EDİLİYOR"
Düzenlenen ’polen tuzağı’ dağıtım töreninde konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu’nun arıcılıkta önemli bir il olduğunu söyledi. Doğu illerinde görev yaptığı dönemde arıcılıkla ilgili anılarını paylaşan Balkanlıoğlu, "Doğuda kritik bölgelerde çalışırken dağlarda arıcılık yapanları görmüştüm. Gezmeye korktuğumuz yerlerde arıcılık yapanlar kim diye sorduğumda Ordulu arıcılar olduğunu söylediler. Ben bu bağlamda dağlarda kuruyup gidecek çiçekleri ekonomiye kazandırdıkları için arıcıları tebrik ediyorum" dedi.
Balın insan için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu, arıcılığın bu anlamda doğru ve dürüst yapılması gerektiğini söyledi. Arılardan bal dışında birçok ürün elde edildiğini ve bu ürünlerin denetleneceği Arıcılık İstasyonu’ndan bahseden Balkanlıoğlu, "Arıcılıkta bal dışında birçok ürün elde ediliyor. Bu konuda Ordu’da bunların inceleneceği çok geniş ve kapsamlı bir tesisi kuruluyor. Bu tesisler hem bölgemize hem de Türkiye arıcılığına önemli katkılar sağlayacaktır. Bizim arı denildiğinde ilk aklımıza bal geliyordu. Ancak inceleyip baktığımızda arıda 5-6 civarında ürün olduğunu görüyoruz. ’Polen tuzağı’ ile hem polen elde ediliyor ve insan için çok kuvvetli bir besin. Çünkü binlerce çiçekten toplanıp gelen ve insanların yapı taşlarını içinde barındıran iyi bir besindir. Bu tür arıcılık çeşitlerinin tanıtılması için propaganda yapılması gerekir" diye konuştu.
YILMAZ: "PROJELERLE ARICILIĞI GELİŞTİRECEĞİZ"
Ordu’nun arıcılıkta mesafe kat ettiğini ve ilk sıralara yükseldiğini belirten Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ordu’da 5 bin ailemiz arıcılıkla ilgilenerek geçimini sağlamaktadır. Bu dönem arıcılarımız için çok hareketli bir dönemdir. Çünkü arıların bahar bakımının ve gezgin arıcılar için göç olayının başladığı bir dönemdir. Bunun dışında arıcılıkta bal dışında birçok ürün elde edilmektedir ve bu ürünlerin maliyeti bala oranla daha düşüktür. Biz de bu açığı kapatmak için Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortak bir proje hazırlayarak bugüne kadar arıcılarımız 5 bin 400 adet ’polen toplama tuzağı’ dağıttık. Bunun birlikte bu yıl içerisinde de arıcılarımıza bin 100 adet daha tuzak vererek bu açığı kapatmaya çalışacağız ve arıcılığı geliştirmeye özen göstereceğiz" şeklinde konuştu.
Düzenlenen etkinlik Vali Balkanlıoğlu’nun arıcılara polen tuzağı dağıtmasının ardından sona erdi.