Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Projesi (TARBİL) kapsamında saha denetleme personeli 10 bin tabletle dijital dönüşüme adım attı. Tarımsal saha denetimlerinde kullanılacak tabletlere 3G Süper İnternet desteği sunan Vodafone, 10 bin saha denetim uzman personelinin her an her yerden dünyanın en gelişmiş 3G internet ağıyla buluşmasını sağlayacak.
Türk tarımında etkinlik ve verimlilik artışı yaratmayı hedefleyen mobil tablet projesini Akıllı Teknoloji A.Ş. iş birliğiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için hayata geçirdi. Tablet Projesi’yle saha denetleme personeli 10 bin tabletle iş süreçlerinde verimlilik kazandı. Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Projesi (TARBİL) kapsamında 12 bin uzman personel, tabletlerindeki 3G mobil internetle her an her yerden dijital bağlantılı çalışarak, zirai saha denetim süreçlerinde hız ve operasyonel verimlilik kazanacak. Böylelikle Tarımsal İstatistiklere anlık ulaşım sağlanmış olacak.
Vodafone İş Ortağım çatısı altında Akıllı Teknoloji A.Ş. iş ortaklığında başlatılan pilot projede ziraat teşviki alan çiftçilerin denetimlerinde, kontroller tablet cihazlar üzerinden yapılıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’yle güdümlü çalışan pilot proje, çiftçilerle ilgili tüm bilgilerin tabletler aracılığıyla yerinde kaydedilmesini ve kontrol edilmesini kolaylaştırıyor. Denetim yapılan yerin lokasyonu tabletlerle otomatik olarak alınacak ve ilgili yerdeki tarım ekipman envanteri kaydedilebiliyor. Ekilen mahsulün ve tarlanın fotoğrafı tabletler üzerindeki kamerayla çekilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veri tabanına kaydediliyor. Ayrıca o bölgede hangi ürünün ekilmesi durumunda en çok verimin alınabileceği gibi yönlendirmeler de yazılım üzerinden yapılıyor. Alınan gerçek verilere bakılarak sahadaki tarım denetimcilerinin sayısı da optimize edilebiliyor. Saha denetleme uzmanlarına iş uygulamaları, anlık bilgi ve raporlar güvenli ve kesintisiz olarak mobil internete bağlı tabletlerle ulaştırılıyor. Pilot projeyle kaynak kullanımında şeffaflaşma ve maliyetlerin öngörülebilir hale gelmesi de mümkün hale geliyor. Saha ekiplerinden bilgi toplamayı hızlandıran proje, uzmanlar için de hızlı karar alma ve hızlı eyleme geçmeyi kolaylaştırıyor. TARBİL için iş birliği ve bilgi paylaşımı desteği sunan tablet vizyonu, ekip çalışmasına da katkı sağlıyor.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Ülkemizin bilgi toplumu olma yolunda sürdürülebilir zeminde kalkınması için çalışan bir kurum olarak, tarımda verimlilik artışı hedeflerine katkı sağlayacak pilot projeye hayat vermekten gurur duyuyoruz. Türk tarımının dünyadaki sıralamasını değiştirmeyi bir sorumluluk olarak benimsiyoruz. Bu doğrultuda, 2009 yılında hayata geçirdiğimiz Vodafone Çiftçi Kulübü programıyla çiftçilerimizi mobil teknolojiler sayesinde bilinçlendirmeyi ve bu yolla tarımsal ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefledik. Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme ve ekonomik kalkınma hedefleri doğrultusunda kamu kurumlarının da en son teknolojiyle buluşarak verimliliklerini artırmaları gerektiğine inanıyoruz. Vodafone Türkiye olarak, mobil iletişim hizmeti sunduğumuz tarım sayımları tablet projesiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın saha ekiplerinin, Vodafone 3G mobil internet sayesinde her an her yerden iş süreçlerine erişerek dijital bağlantılı çalışmaya adım atmasına destek oluyoruz. Sürekli yatırımlarla her sektöre verimlilik artışı sağlayan teknolojiler geliştiren Vodafone İş Ortağım ile bakanlığımızın güvenilir iş ortağı olarak onların dijitalleşme vizyonuna katkı sağlamaktan mutluluk duyuyoruz. Dijital dönüşüm yolunda 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye’de bilişim sıçramasının kamu sektöründe de güç kazanması için Vodafone Türkiye olarak bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”