GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Son 9 yılda yaklaşık 150 milyon lira ödeyerek borçlarını bitiren Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), piyasada daha etkin olmayı hedefliyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in zor süreçlerden geçtiğini söyledi.

Son iki yıldır piyasaya girmeye çalıştıklarını belirten Bayraktar, "Her geçen yıl üreticiden fındık alımlarımız artıyor. 2006 yılından bu yana 150 milyon lira civarında borç ödedik. Özellikle bu sene artık borcumuz, harcımız kalmadı, piyasaya daha güçlü girmek gibi bir imkanımız var" dedi.

Bayraktar, birliğin piyasada olmasının üreticiye, sanayi ve tüccar karşısında alternatif alıcı oluşturacağını dile getirerek, "Bu da tabii piyasada bir denge unsuru oluşturacak, belki de oluşabilecek en iyi fiyatla üreticinin fındığını elinden çıkarmasını sağlayacaktır. Bu, olumlu bir gelişme. Üreticinin FİSKOBİRLİK'i tercih etmesi anlamında parasal manada hiçbir sıkıntımız yok. Gelecek bütün fındığa talibiz, bunu söz olsun diye de söylemiyoruz" diye konuştu.

Son üç yıldır fındık alımlarını her geçen yıl ikiye katladıklarını ifade eden Bayraktar, bu yıl da 10 bin tonun üzerinde fındık alımı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

- "Fındık alım şekilleri standartlaştı"

Bayraktar, fındık alım şekillerinin standart hale geldiğini belirterek, "Son üç yıldır iki şekilde alımlarımız ön plana çıktı. Vatandaşlarımız emanete bırakmak istiyorsa birliğin depolarını tercih ediyor. İstediği zaman, istediği tarihte o günkü fiyattan bozma imkanına sahip. Bu modelimiz, fındık alımlarına girdiğimiz yerlerde ciddi manada teveccüh görüyor" ifadelerini kullandı.

Bir diğer modelin de peşin alım olduğunu anlatan Bayraktar, piyasanın 10, 20 kuruş üzerinde peşin alım yaptıklarını kaydetti. Üreticiler fındığı öğleye kadar teslim etmişse parasını banka hesabına o gün yatırdıklarını ifade eden Bayraktar, "Öğleden sonra teslim etmişse bir gün sonra öğleye kadar yatırıyoruz" dedi.