Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11 yılın zirvesine yakın seyretmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişelerle güne yükselişle başladı. 
Dolar, altı önemli para biriminden oluşan sepet karşısında 11 yılın zirvesine yakın seviyelerde seyrini sürdürürken, yatırımcılar ABD'de açıklanacak veriler ve para politikasının ne yönde evrildiğine dair ipuçları için ECB'nin yarınki faiz kararına odaklanıyor.

Dolar endeksi dün gördüğü Eylül 2003'ten bu yana en yüksek düzey olan 95.570'ten geri gelmesine karşılık, ABD piyasaları kapanışına göre yüzde 0.1 artıda 95.451 düzeyinde bulunuyor. 

Yılın başından bu yana yüzde 5.7 yükselen dolar endeksini, diğer gelişen ülke ekonomilere kıyasla ABD ekonomisinin daha hızlı büyümesi ve ABD'de görece daha yüksek olan faizler destekliyor.

Buna karşılık dolardaki değer artışı son bir ayda hız kaybetmiş görünüyor. Yatırımcılar Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında mı yoksa daha ileri bir zamanda mı yapacağına dair belirsizlik nedeniyle doları yukarı yönlü etkileyecek unsurların azaldığını belirtiyorlar. 

Uzmanlar bugün yayımlanacak ABD ISM hizmetler ve ADP özel istihdam verilerinin ile Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolara yön verebileceğini belirtiyorlar.

Dün akşam saatlerinde 2.5275 civarında işlem gören dolar/TL dolardaki küresel değer kazancına paralel yönünü yukarı çevirdi. Dolar/TL dün geç saatlerde tarihi rekor olan 2.5395'e kadar yükseldi. 

Kur TSİ 08:33'te 2.5367/2.5384 seviyesinden işlem gördü.

Dün piyasalarda yakından izlenen bir başka gelişme Şubat ayı enflasyon verileri olurken, verilerin öngörülene paralel gelmesi piyasada anlamlı bir değişime neden olmadı. Ancak analistler verinin faiz artışları için TCMB'ye geniş alan bırakmaması nedeniyle önümüzdeki günlerde baskıyı artırabileceğini belirttiler.

Yaklaşan genel seçimler öncesi büyümeyi desteklemek isteyen siyasilerin faiz indirimi talepleri devam ederken, bu yönde yaptıkları açıklamalar TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

Bu endişeler zaten küresel gelişmelerle baskı altındaki TL'yi daha da sert satış baskısı altında bırakıyor. Şubat ayı enflasyon verilerinin de TCMB'ye siyasileri tatmin edecek ölçüde bir faiz indirimi alanı sağlamayacağını göstermesi ise, TL'deki satış baskının kısa vadede son bulmayacağı anlamına geliyor.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yüzde 2'nin üzerindeki seyrini sürdürürken, enflasyon verilerinin faiz indirimlerinin yavaş da olsa sürebileceğini göstermesi sonrası faizler geriledi.

Türkiye'nin iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde, dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.34 olurken valörde son işlem yüzde 8.39 oldu. 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.21, valörde son işlem yüzde 8.21 oldu.