GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Giresun ve yöresinde etkili olan kar yağışının fındığın zirai dondan etkilenme tehlikesini şimdilik önlediğini söyledi. 

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan yalancı bahara kanan fındık bitkisinin erken doğum sürecine girdiğini belirtti.

Sahil kesimde fındık bitkisinin yalancı bahar nedeniyle erken doğum sürecine bağlı olarak yaprak açmaya başladığına işaret eden Yaman, "Aralık, ocak ve şubat aylarının büyük kısmında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Bu da fındık bitkisinin yalancı bahara kanarak erken doğum sürecine girmesini sağladı. Şu anda sahil kesimdeki bahçelerdeki fındık bitkisi yapraklanma evresine girdi. Birçok bahçede yapraklar açmış durumda. Erken doğum süreci ileriki dönemler için fındıkta büyük risk oluşturmakta. Mart ayı veya nisan başlarında yaşanabilecek bir zirai donda yeni mahsul fındık büyük zarar görecektir" dedi. 

Bölgede birkaç gündür etkili olan kar yağışının fındık ürününün doğum sürecini yavaşlattığını, fındığın zirai dondan etkilenme tehlikesinin de şimdilik önlediğine dikkat çeken Yaman, şöyle konuştu:

"Fındık üreticisi günlerdir karı bekliyordu. Sonunda beklenen kar tam zamanında geldi. Kar ve soğuk hava ürünün doğum sürecini yavaşlattı. Fındık için tehlike şimdilik atlatılmış durumda. Bu süreç böyle devam ederse fındık bitkisi doğum sürecinde normal seyrine dönecektir. Bu da bizleri iyi fındık ürünü için tehlikenin ortadan kalkacağı yönünde ümitlendirdi. Ancak sıcaklıklar yine yükselirse fındıkta tehlike yeniden baş gösterecektir."