Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’deki resmi temasları sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ermeni Meselesi hususundaki yaklaşımları başta olmak üzere bölgesel konuların görüşmelerde ağırlıklı olarak ele alındığını belirtti.
SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM SAĞLANMADAN SORUNLARIN HİÇBİRİNİ ÇÖZEMEYİZ
Bakan Çavuşoğlu;"Rejim şuandaki durumdan da istifade ederek her türlü saldırılarını devam ettiriyor ve siyasi çözüme de yanaşmıyor. Bu anlamda da rejimin üzerinde ciddi baskı olması lazım. Cenevre deklarasyonu çerçevesinde bir siyasi çözüm getirmeden aslında bu sorunların hiç birisini çözmeyiz. Suriye’deki siyasi çözüm sağlanmadan DAEŞ’i de yok ederseniz yarın başka bir terör örgütü daha güçlü bir şekilde çıkar. Maalesef arazideki durum da buna müsait. Bunları da tabi Kerry ile ve ekiplerimiz ile de görüştük." dedi
RİCE İLE FAYDALI BİR GÖRÜŞME YAPTIK
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşmesini değerlendiren Çavuşoğlu; “Rice ile detaylı bir şekilde Suriye konusunu konuştuk. Yine Türkiye Amerika işbirliğini, güvenlik konularını, aynı şekilde Ukrayna’yı konuştuk. Rice ile faydalı bir görüşme yaptık.” ifadelerini kullandı.
AMERİKA İLE İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALAYACAĞIZ
Çavuşoğlu, Suriye konusundaki yaklaşım ile ilgili olarak; “Biz her toplantıda daha kararlı stratejimizi tekrarladık, bunu söylüyoruz. Aynı şekilde yabancı terörist savaşçıları durdurma konusunda da Amerika ile işbirliği antlaşması imzalayacağız. Özellikle 90 ülkeden gelen bu yabancı savaşçıların tespiti durdurulması konusunda daha kararlı bir şekilde iş birliği içinde olmamız lazım. NATO üyeleri ile bu konuyu gündeme getireceğiz. Bu Kerry tarafından da desteklendi. Hava saldırılarıyla da DAEŞ’i bırakın yok etmeyi, durduramayacağımızı söylüyoruz. Malesef haklı da çıktık. Arazideki gerçekleri bilen bir ülke olarak hangi adımlar atılması gerektiğini somut bir şekilde gündeme getirdik ve bütün tahminlerimiz de maalesef gerçekleşti. Şimdi bunları nasıl tamir edebiliriz bunları konuşuyoruz.” dedi.
FETULLAH GÜLEN’İN İADESİ KONUSU
Fetullah Gülen’in iadesi konusunu değerlendiren Bakan Çavuşoğlu; “Bu konudaki tutumuzu hem yönetim biliyor hem de Dışişleri Bakanlığı biliyor. Tabi burada Türkiye de devam eden yargı süreci var. Kırmızı bültenli, ilgili hukuki süreç devam ediyor. O bittikten sonra da Adalet Bakanlığı kırmızı bülten konusunda gerekeni yapacak. Bu hukuki süreç tamamlanmadan kırmızı bülten yayınlanması söz konusu değil.” şeklinde konuştu.